Port Louis, de hoofdstad

Swipe

Omgeving Port Louis

Domaine Les Pailles, openluchtmuseum

Op slechts tien minuten rijden ten zuiden van Port Louis ligt het oude landgoed Domaine Les Pailles (domein van het stro), aan de voet van een bergketen. Het strekt zich uit over een terrein van meer dan 1500 hectare waar ‘heden en verleden samenkomen’ zoals de folders beloven. Er is een antieke rumdistilleerderij, een specerijentuin en een replica van een oude suikermolen waar je kunt zien hoe de suikerproductie in de 18e en 19e eeuw in zijn werk ging.

Bezoekers kunnen zich ieder halfuur aansluiten bij een rondleiding of een ritje maken met een treintje of paard en wagen langs interessante zaken uit de goede oude tijd. Ook de natuur van Domaine Les Pailles, waar apen, herten, zwijnen en allerlei vogels leven kan nader onderzocht worden tijdens een anderhalf uur durende jeepsafari langs bergpaden en uitkijkpunten (vertrek om 10.30 en 14.30). Ruiters kunnen een paard of pony huren bij manege Les Écuries du Domaine, tel. 286 4240, niet op zondag.

Sommige mensen komen speciaal naar Domaine Les Pailles voor het casino of de vier grote restaurants: Le Clos St. Louis (Frans-Mauritiaanse keuken in koloniaal huis), Indra (Indiaas in maharadjastijl), Fu Xiao (Chinees, onder het alziend oog van Fu Xiao, de lachende boeddha) en La Dolce Vita (Italiaans). De restaurants zijn duidelijk ingericht voor grote groepen en vormen een geliefde locatie voor trouwerijen en bedrijfsuitjes maar zijn ook dagelijks voor de lunch geopend. La Dolce Vita heeft een zwembad en een minigolfbaan in de tuin.

Domaine Les Pailles is dagelijks geopend van 10 tot 17 uur; www.domainelespailles.net. Volg vanuit Port Louis de M2 in de richting van Rose Hill of neem een bus richting Curepipe en vraag de conducteur om te waarschuwen. Het is vanaf de bushalte nog een halfuurtje lopen.

Santa Croix, bedevaartsoord

In een buitenwijk ten noordoosten van de stad ligt Santa Croix, het ‘Lourdes van de Indische Oceaan’. Op korte afstand van de grootste Shivatempel van het land staat een kerkje met daarnaast het praalgraf van Père Laval, bedevaartoord voor katholieken en niet-katholieken (ook hindoes komen er) uit Mauritius, Réunion, Zuid-Afrika en Frankrijk. Ze komen om te bidden en zoeken genezing.

Laval, arts van origine, deed in de 19e eeuw als missionaris veel voor de vrijgelaten slaven en stond bekend om z’n mysterieuze helende krachten. Door Lavals beeld op het graf aan te raken zouden kwalen spontaan genezen. Ieder jaar op 9 september trekt een lange stoet bedevaartgangers te voet naar Santa Croix om de sterfdag van de weldoener te gedenken. Bij de kerk is een winkeltje en er zijn wat memorabilia en persoonlijke spullen van Laval tentoongesteld.

De tombe is dagelijks toegankelijk van 6 tot 18 uur; de winkel en het museumpje ma. t/m za. 8.30-16.45 uur; zon- en feestdagen 10-16.15 uur. Santa Croix is bereikbaar met de Cité la Cure-bus of de Père Laval-bus. Beide vertrekken vanaf het noordelijke busstation op Immigration Square in Port Louis.

De vuurtoren van Albion

Het kalme vissersplaatsje Albion ligt aan de westkust tussen Port Louis en Flic en Flac. Er staan een paar imponerende villa’s van vooraanstaande figuren en er is wat accommodatie waaronder een Club Med-resort. Aan de noordzijde van het dorp staat een vuurtoren, dertig meter hoog en nog steeds in gebruik. In het huis aan de voet van de toren woont de vuurtorenwachter. Op verzoek opent hij de deur van de vuurtoren en mag je naar boven klimmen voor een magnifiek uitzicht op de kliffen van de westkust.

10 prachtige bestemmingen in Omgeving Port Louis en Mauritius