Porto

Swipe

Musea

Van de vele musea die Porto telt noemen ik een drietal.

In de eerste plaats het Museum Soares dos Reis (Museu Soares dos Reis) aan de Rua Dom Manuel II. Het museum dat is ondergebracht in een prachtig paleisje uit eind 18e eeuw, ontleent zijn naam aan de 19e-eeuwse Portugese schilder Soares dos Reis van wie het belangrijkste werk in een permanente overzichtstentoonstelling is te zien. Verder schilderijen, porselein, aardewerk en talloze voorbeelden van Portugese volkskunst uit de 16e tot 19e eeuw.

Aan het Largo de San João Novo staat een paleis uit de 18e eeuw waarin nu het Etnografisch en Historisch Museum (Museu de Etnografia e História) is ondergebracht. Aan de hand van gebruiksvoorwerpen, kleding en oude ambachten wordt een boeiend beeld gegeven van het leven en werken in Portugal in voorbije eeuwen.

Ten slotte laat het Guerra Junqueiro-museum (Museu Guerra Junqueiro) u kennis maken met de verzamelwoede van de vooral om die reden vermaarde Portugese dichter Guerra Junqueiro. Het gaat hier om meubilair, reliëfs uit steen, hout en albast, veel keramiek onder andere uit Portugals voormalige overzeese gebiedsdelen, prachtig zilverwerk en Vlaamse tapijten.

Al met al een indrukwekkend kunsthistorisch allegaartje dat Junqueiro tussen het dichten door bijeenbracht. Deze unieke verzameling is ondergebracht in een barok herenhuis uit de 18e eeuw aan de Rua Dom Hugo.

10 prachtige bestemmingen in Musea en Portugal