Porto

Swipe

Stadsbeeld en oriëntatie

De leukste manier om een eerste indruk van Porto te krijgen, is dat te doen vanaf de hoogste ‘verdieping’ van de Ponte de Dom Luís I, de fenomenale schepping van de Belgische ingenieur Seyrig, een vakgenoot van Gustave Eiffel. De Ponte Luís I is de ijzeren verkeersbrug over de Douro met twee boven elkaar liggende rijbanen. De beroemde Franse ingenieur bouwde in 1877 wel zelf de stroomopwaarts gelegen ijzeren spoorbrug over de rivier.

De hoogste rijbaan van de Ponte de Dom Luís I is afgesloten voor autoverkeer en bestemd voor de metro. Ook voetgangers en fietsers kunnen er gebruik van maken. Het weidse uitzicht over de stad en de riviermonding is fantastisch. En fotogeniek bij ondergaande zon.

Onderaan de brug, aan de stadskant, loopt de beroemde Cais da Ribera. Slenterend over kade met zijn terrassen, visstalletjes en bars, dringt zich bij regelmatige bezoekers van de stad het ondefinieerbare ‘Porto-gevoel’ op, een heimwee naar een eenvoudiger, minder hectisch en gecompliceerd bestaan. Een gevoel dat ’s avonds een romantisch tintje krijgt door de fraaie verlichting van de ijzeren boogbrug en de kathedraal die daardoor boven de stad lijkt te zweven.

De Cais da Ribera komt stroomafwaarts uit op de Praça da Ribeira. Vanaf dit plein met bars en terrassen lopen smalle steile straten omhoog de Bairro da Ribeira in, een van de oudste wijken van de stad. Aansluitend aan het plein ligt de jachthaven, een douaneterrein en een grote, langgerekte parkeerplaats waar betaalt en bewaakt kan worden geparkeerd – meestal is alleen van het eerste sprake…

Wanneer u via de onderste rijbaan van de Ponte de Dom Luís I de stad in loopt of rijdt, komt u in de Bairro Barredo. Met de auto linksaf de tunnel door; voor wie lopend is, is er een trap en een kabelbaantje. Nog verder omhoog ligt de Bairro da Sé, de oude wijk rondom de kathedraal. Een vierde karakteristieke wijk van Porto ligt meer naar het westen, achter de brede Rua Nova da Alfândega; dit is de Bairro de Miragaia.

Een schril contrast met het povere bestaan in de benedenstad, vormen de statige 19e-eeuwse wijken rondom het imposante Praça da Liberade. Dit plein met het ruiterstandbeeld van koning Pedro IV, is bereikbaar door vanaf de dubbeldeksbrug de brede Avenidas Saraiva de Carvalho en de in het verlengde daarvan liggende Avenida de Afonso Henriques te volgen. Deze laatste komt uit bij het station; erachter ligt de Praça da Liberdade.

In dit deel van de stad bevinden zich de beste winkelstraten, zoals de Rua dos Clérigos en de Rua 31 de Janeiro die beide op Praça da Liberdade uitkomen. Achter de Praça da Liberdade liggen het postkantoor en de VVV, het Centro de Turismo dat in het stadhuis is ondergebracht, de Câmara Municipal do Porto. Een bekende winkelstraat is ook de Rua das Flores, die uitkomt bij het centraal station.

De Rua das Flores is een smalle en drukke straat waar u naast de meest uiteenlopende winkel goede juweliers vindt, die volgens de beroemde noordelijke tradities werken. 

De beste stranden van Porto liggen ten zuiden van de havenstad Matosinhos. Door vanuit de benedenstad de Rua Nova da Alfandega te nemen en deze helemaal langs de rivieroever te volgen, kom je uit bij onder andere de stranden van Fozen Castelo do Queijo.

10 prachtige bestemmingen in Stadsbeeld en oriëntatie en Portugal