Portugal in vogelvlucht

Swipe

Alentejo, de Portugese laagvlakte

Vanaf Lissabon naar het zuiden strekken zich de Planicies (laagvlakten) uit. Geteisterd door de zon golft het laagland traag en verstilt richting Algarve. Het is een gebied met graanvelden en knoestige zilvergrijze olijfbomenplantages.

Van onafzienbare landerijen waarvan een groot deel braak ligt en wordt gebruikt voor het weiden van indrukwekkende zwarte vechtstieren. Die worden bewaakt door de laatste cowboys van Europa, de campinosNa de Anjerrevolutie in 1974 werd het land van de Planicies onder arme boeren verdeeld. Later is een groot deel weer teruggegeven aan de grootgrondbezitters.

Op de Portugese laagvlakte vindt u prachtige witte dorpen en stadjes als penseelstippen op een impressionistisch schilderij. Ze hebben moeiteloos vijf, zes eeuwen geschiedenis weten vast te houden. Zoals de ommuurde vroegere konings- en nu museumstad Évora. Een stad om zeker wat langer te blijven, niet in de laatste plaats vanwege de goede hotels en restaurants.

Naar het westen toe, richting Spaanse grens, zijn ook Estremoz en Elvas interessante stopplaatsen met een prachtige historische kern.

Het meer zuidelijk gelegen Portalegre behoort met Évora tot de meest aantrekkelijke steden van de laagvlakte. Onder de zomerse middagzon trilt het witte silhouet van de stad boven de groene heuvels van de Serra de Mamede.

10 prachtige bestemmingen in Alentejo, de Portugese laagvlakte en Portugal