Portugal in vogelvlucht

Swipe

Algarve

De Algarve is de Portugese buik: het zachte, warme zand, het lauwe water van de oceaan, de witblauwe lucht, het prachtige achterland van de Serra de Monchique en de Serra de Caldeirão. De zomer zijn er warm, loom en onvergetelijk.

De afgelopen decennia is de kuststrook stevig in de greep is geraakt van Engelse, Duitse, Nederlandse en Arabische projectontwikkelaars. Mondaine badplaatsen als Lagos, Portimão en Albufaira hebben er hun groei aan te danken.

Nieuwe urbanisaties zijn uit het niets verrezen, waaronder het dicht bij Faro - luchthaven en badplaats - gelegen luxueuze Vale do Lobo. Dat het onder andere Arabieren zijn die hier investeren is niet zo verwonderlijk. Vanaf de 8e eeuw tot aan de Middeleeuwen behoorde een groot deel van het huidige Portugal tot het westers kalifaat met als hoofdstad de nu Spaanse stad Córdoba.

De Moren drukten met hun verfijnde decoratiestijl een fors stempel op de lokale bouwkunst. In de moderne Portugese architectuur zoals je die overal langs de Algarvekust ziet wordt op die erfenis met graagte teruggegrepen.

In tegenstelling tot grote delen van de Spaanse oostkust, is de Algarve (nog) niet volgebouwd. Bovendien gelden er tegenwoordig strenge bouwvoorschriften die het landschap voor vormeloos beton behoeden.

Hoog in de Serra de Monchique ligt Caldas de Monchique. De Romeinen dichtten het bronwater dat hier rijkelijk opborrelt al medicinale krachten toe. In Caldas hebben ze daar op fraaie wijze een succesvol verdienmodel omheen geweven.

De Algarve telt vele honderden stranden, soms tientallen kilometers lang, soms niet meer dan een paar honderd meter, idyllisch weggestopt tussen imposante rotsformaties. Soms gezellig druk tot overvol, maar vaak ook volkomen verlaten.

10 prachtige bestemmingen in Algarve en Portugal