Posadas en omstreken

Swipe

De stad Posadas

De eerste stap naar het verleden 

De hoofdstad van de provincie Misiones, met 250.000 inwoners, is gelegen aan de Río Paraná, 337  km ten oosten van Corrientes en 1170  km van Buenos Aires. Het is het voorportaal naar een indrukwekkend verleden en het bezit een magnifieke natuur. Deze stad is een goede stopplaats om je plan te trekken, want ze heeft een gezellige uitstraling. 

In tegenstelling tot het achterland heeft Posadas qua cultuur en historie niet veel te bieden, want de eerste huizen werden in 1870 gebouwd en toen heette het nog Trinchera de San José. Pas in 1879 kreeg zij na de Triple Alliance (een oorlog tussen Paraguay en Argentinië, Uruguay en Brazilië die in 1870 eindigde) de naam van de man die de provincies Entre Rios en Corrientes stichtte, Antonio de Posadas. Want Misiones en Corrientes waren destijds nog een provincie. Een jaar later werd door de regering de provincie Misiones gesticht met als hoofdstad Posadas. Toen in 1912 de spoorlijn met Buenos Aires was aangelegd, werd de stad een belangrijk centrum voor pioniers en trekkers naar een nieuwe wereld. Het waren voornamelijk mensen uit Polen en Oekraïne. Want nog geen honderd jaar geleden woonde in deze hele omgeving vrijwel niemand. 

Plaza 9 de Julio is het centrum met eromheen redelijk wat winkelstraten, waar het tot 12.30 uur goed druk is en het pas na 16.30 uur weer tot leven komt. Dan raken de terrasjes vol tot laat in de avond, zodat je meer het idee krijgt in een vakantiestad te vertoeven. Want de avonden zijn zwoel, de mensen opgewekt en de koele drank is een verademing. 

Midden op het plein is een waterbassin van fonteinen, die 's avonds een met gekleurd licht een aangenaam schouwspel geven.

Bolivar is dé uitgaansstraat, maar ook Av. Costanera, langs de rivier, waar het met vele terrassen goed toeven is. 

De belangrijkste winkelstraten zijn: Bolivar, Colón, San Lorenzo en Felix de Azara, alle rondom Plaza 9 de Julio. 

De kathedraal op het plein is uit 1937 en ontworpen door de beroemde Argentijnse architect J. Bustillo en het Casa de Gobierno, een Italiaans ontwerp, gebouwd in 1883 is mooi opgeknapt in felroze kleuren. 

Een leuke wandeling is naar de wijk Bajada Vieja bij de haven. Het is een van de oudste wijken van de stad met een mengeling van huisjes van rode steen en nog originele oude houten huisjes. Vooral in Calle Fleming en bij Plazoleta ‘El Mensu’ (zo werden de seizoenarbeiders begin 20ste eeuw genoemd). Op dit pleintje staat nog een fraai gerenoveerd houten huisje,Antiqua Bajada’. Als je hier bent dan krijg je de indruk met al die rust, die huisjes en die vele bomen, alsof je in een dorpje bent. In het begin van de 20ste eeuw kwamen veel immigranten uit Libanon en Syrië hier wonen. Deze wijk kun je makkelijk lopend bereiken, vanaf Plaza 9 de Julio neem je Buenos Aires richting het noorden naar Av. A. Guacurari. Dan oversteken en je komt vanzelf in Calle Fleming. Je kunt terug via Fleming de andere kant op. Je loopt via smalle trappen (net Montmartre) naar beneden waarna je op de Av. Costanera uit komt. Volg deze richting de grote hangbrug. 

‘s Avonds is het op de boulevard gezellig druk met flanerende mensen, volle terrassen, puffende joggers en flirtende stelletjes. Aan de andere kant van het water zie je de stad Encarnación in Paraguay en schuin voor je de grote hangbrug van 3 km lengte naar die stad. En rechts van je tegen de heuvels de houten huisjes en villa’s van de wijk Bajada Viejo. 

Op een gegeven moment kom je op Av. Sáenz Peña, een mooie brede avenida met een grote overdekte markt, Mercado La Placita. Zeker leuk om te bezoeken, daar niet ver vandaan het gerestaureerde station in Cnel Lopez en Madariaga. Vooral de entreehal valt op. Je ziet er ook nog oude locomotieven staan. Terug naar Plaza 9 de Julio ga je via San Martín. 

Posadas heeft twee redelijk interessante musea. Allereerst Museo Regional Anibal Cambas, deze vind je in Parque Paraguayo in het noorden van de stad, bij de Río Paraná in Alberdi 600. Het is onderverdeeld in drie secties: archeologie (met voorwerpen van de eerste bewoners), de flora en fauna en de geschiedenis van de provincie.

Open van ma. t/m vr. van 8-12 en van 15-20 uur. Zaterdag van 9-12 uur. 

Het andere museum ligt dichter bij het centrum en heet Palacio de Mate. Het is eigenlijk een cultureelcentrum met een vaste collectie. Maar verwacht geen geschiedenis over deze drank. Wel veel beeldhouwwerk en schilderijen van plaatselijke artiesten.  

Je vindt het op Rivadavia 1846, hoek Bolivar, open van ma. t/m vr. van 8-20 uur. 

10 prachtige bestemmingen in De stad Posadas en Argentinië