Posadas en omstreken

Swipe

Naar de watervallen van Iguazú

Vanuit Posadas naar het stadje Iguazú is via de hoofdweg de RN 12 zo’n 255 km. Deze weg loopt vrijwel parallel met de Río Paraná en je rijdt door een zeer groen gebied van subtropische bossen, planten en de yerba mate plantages. De meest interessante plekken zal ik hieronder beschrijven.

Montecarlo

Op zo’n 170 km van Posadas ligt het stadje Montecarlo, dat ook wel de stad van de orchideeën wordt genoemd. Het is een van de vele dorpjes, die door Zwitsers of Duitsers in deze streek rond 1912 zijn gesticht. Er is een interessant park, Parque Vortisch, met bijzondere bomen, zo’n 98 verschillende soorten, die in 1920 door de Duitser Juan Vortisch werden geplant. Er is ook een groot labyrint van heggen gemaakt. Heel mooi verzorgd en plezierig om doorheen te wandelen. In het tuinhuis zie je schitterende orchideeën, want elk jaar in de eerste twee weken van oktober wordt La Fiesta Nacional de la Orquidea gevierd. Voor planten- en bloemenliefhebbers is dit park zeker aan te bevelen. In het stadje zijn trouwens acht orchideeën kwekerijen (orquidiarios) die te bezoeken zijn.

Parque Juan Vortisch is open van 8-18 uur. ‘s Maandags gesloten.

Eldorado

De volgende stad aan de RN 12 is Eldorado, 100 km voor Iguazú. Een voorbeeld van een geslaagde kolonisatie is hier te zien. Er zijn plantages van de yerba mate, citrusvruchten en tabak. Na de Eerste Wereldoorlog is hier een groep Duitsers gekomen, die toen midden in de bossen dit gebied (zo’n 350 km2) gecultiveerd heeft. Dat zie je duidelijk, want de hoofdstraat Av. San Martín loopt op een gegeven moment gewoon over in een bosweg. Zeker een wandeling waard is door het gemeentepark met een grote verscheidenheid aan exotische bomen en een archeologisch museum, dat gevestigd is in het huis van de stichter van het dorpje, de Duitser Adolfo Schwelm. Dit was het eerste huis in Eldorado en het ligt aan het eind van Av. San Martín in Parque Schwelm, bij de rivier.

Open van don. t/m zon. van 15-18 uur.

Wanda

Bij deze laatste stop, 50 km voor Iguazú, zul je verrast staan wat hier gevonden wordt. Het stadje Wanda wordt ook wel ‘De schatkamer van de provincie’ genoemd. Hier is geen regenwoud, maar je wandelt ‘gewoon’ over kristal- en kwartsvelden. De grond van de steengroeve is bruinachtig en enkele meters afgegraven. Alleen met dynamiet kun je dit bergkristal uit de grond krijgen, want overal zie je gaten in de grond met de mooiste kristallen in allerlei kleuren, meestal amethist- en aquamarijnkleurig. De gaten (zo’n 1 à 2 m diep) worden constant nat gehouden en je kunt er zo je hand in steken, maar er een stukje afbreken en meenemen is onmogelijk, want het steen is keihard. Om het te bewerken kost zeker twee maanden. Er zijn twee open kwartsmijnen, die je onder leiding van een gids kunt bezoeken. Rondom de mijnen zijn er genoeg winkeltjes waar je prachtige kleine en grote kristalachtige stenen kunt kopen, zoals blauwe topaas, roze kwarts en agaat. Én voor niet veel geld!

Om het uur gaat er een bus naar en van Puerto Iguazú en richting Wanda (duurt 30 minuten). De mijnen zijn elke dag open van 7-19 uur.

10 prachtige bestemmingen in Naar de watervallen van Iguazú en Argentinië