Požega-Slavonië

Swipe

Požega

In de nabijheid van een Romeinse nederzetting bouwde men rond 1227 de plaats Castrum Possega. Het was eigenlijk bedoeld als voorstad voor de Romeinse nederzetting Incerum. Die was aanmerkelijk groter dan het huidige Požega en telde ook meer inwoners.

Incerum was een langgerekt dorp dat een groot deelte van de vallei besloeg, door de Romeinen Vallis Aurea (het gouden dal) genoemd. Op de plaats waar het huidige Požega ligt was ooit een kasteel waaromheen de stad werd gebouwd en met het verval van Incerum, groeide Castrum Possega. Al gedurende het bewind van koning Andrija, in de 13e eeuw, was Požega de hoofdstad van het gebied en woonplaats van de adel die elkaar bestreed om het bezit van omliggende landen.

De strubbelingen duurden tot het einde van de 14e eeuw en gingen de geschiedenis in als: ‘de Kroatische beweging in het Slavonische zuiden’ (Hrvatski pokret za Slavonski jug). Toen de Turken eenmaal in het land waren en Požega in 1536 tot een administratief centrum hadden verheven, maakten de onderlinge twisten plaats voor onderlinge eendracht. 

Požega bracht vele beroemdheden voort. De bekendste is zonder twijfel de beroemde schilder Miroslav Kraljević, maar ook de schrijvers Antun Kanižalić, Dobrica Cesarić en Sandor Tajkov werden in Požega geboren.

De bekende, in 1711 geboren veldheer en strateeg in dienst van de Oostenrijkse keizerin Maria Theresia, Franjo Trenk, bezocht er het gymnasium. Trenk kreeg, samen met zijn strijdmakker Eugen Savojski, wereldvermaardheid vanwege zijn strategisch inzicht. Er zijn weinig slagvelden in Europa uit die tijd waar deze strateeg niet gevochten heeft. De gala-uniformen van de garde van de Kroatische president zijn dezelfde als die welke de strijdkrachten onder Trenk droegen.

Een van de oudste academies van Kroatië staat in Požega. Deze werd gesticht in 1754. Het gymnasium ontving zijn eerste leerlingen reeds in 1699. In de stad zijn diverse kerken die een bezoek waard zijn, de oudste, de Sv. Lovrokerk dateert uit de 14e eeuw. Pas in de 18e eeuw werden de meeste andere bouwwerken voltooid en zijn sindsdien goed bewaard gebleven.

Op de heuvels in de omgeving van de stad vindt u wijngaarden en er worden jachtpartijen georganiseerd. In dezelfde omgeving zijn nog diverse kolenmijnen. Bij een bezoek aan dit gebied moet u niet vergeten om de vaak huisgemaakte ‘kulen’ te proeven, een varkensvleesgerecht.

Požega-Slavonië

10 prachtige bestemmingen in Požega en Kroatië