Praag

Swipe

Overige bezienswaardigheden en wetenswaardigheden

Alle oudere gebouwen in Praag zijn in mindere of meerdere mate versierd, zelfs in de (voormalige) arbeiderswijken. In vroegere jaren was het namelijk verplicht een bepaald percentage van de bouwkosten te gebruiken voor de verfraaiing van de buitenkant van het pand.

Museum van de hoofdstad Praag

Sady Jana Švermy 1544 (metro Florenc)

Dit museum vertelt de geschiedenis van de stad. Het pronkstuk van de collectie is wel het originele kalendarium van de astronomische klok op het stadhuis van Staré Mesto. Het kalendarium werd in 1866 door Josef Mánes gemaakt. Door weersinvloeden ging de kwaliteit van het schilderwerk al snel achteruit. Daarom werden twee kopieën gemaakt die elkaar nu elk halfjaar afwisselen. Het origineel kreeg een plaats in dit museum.

Op de eerste verdieping staat een model van Praag op een schaal van 1:480. Het model werd tussen 1826 en 1834 door Langweil uit karton en hout gemaakt.

De koepel van de tweede verdieping laat een panorama van Praag zien. Het werd door Antonio Sacchetti geschilderd. Het bijzondere van deze schildering ligt in het feit dat deze decoratie zo’n 80 jaar ouder is dan het gebouw zelf. De architect van het museum was zo onder de indruk van het panorama dat hij besloot het ontwerp voor de koepel boven het trappenhuis aan het schilderij aan te passen.

Museum voor moderne kunst

Veletržní Palác, hoek Dukelskych hrindu en Veletržní

Permanente collectie: Tsjechische kunst uit de 20e eeuw; 19e- en 20e-eeuwse Franse kunst (Renoir, Matisse; Cézanne, Gaugin, Rodin); 20e- eeuwse Europese kunst (Klimt, Picasso).

Bílek’s Villa

Mickiewiczova 1 (vlak bij de Praagse Burcht)

Werken van de beeldhouwer František Bílek, een van de belangrijkste Tsjechische artiesten uit de tijd van de art nouveau en het symbolisme. Bílek heeft de villa zelf ontworpen.

Villa Bertramka

Mozartova 2 (in de wijk Smichov)

Deze villa diende als buitenhuis voor de pianist František Dušek en zijn vrouw Josefine, een zangeres. Mozart was hier een graag geziene gast. Mozart was in Praag in die dagen veel populairder dan in Wenen of Salzburg. Hij had geprobeerd in Wenen een carrière op te bouwen, maar het Weense publiek was over het algemeen niet gecharmeerd van Mozarts muziek. In die tijd werd de opera ‘bruiloft van Figaro’ in Praag goed ontvangen. Het publiek was laaiend enthousiast. Toen Mozart in 1787 op uitnodiging van graaf Thun naar Praag gekomen was, logeerde hij bij de Dušeks. In datzelfde jaar schreef hij de opera Don Giovanni. De wereldpremière vond plaats in het Tyltheater. Toen ook deze opera in Praag een groot succes werd, schreef Mozart aan een vriend: ‘Mijn Pragers begrijpen mij, mijn orkest is in Praag’. Mozart verbleef in 1791 opnieuw in de villa Bertramka. In dat jaar componeerde hij de opera La clemenza di Tito, naar aanleiding van de kroning van Leopold II. In de villa is tegenwoordig het Mozartmuseum gehuisvest.

Terwijl u de klanken van zijn muziek in u opneemt, kunt u het clavecimbel waarop hij speelde en een streng van zijn haar zien. Aan een van de wanden hangt een poster uit 1788 waarop de première van Don Giovanni wordt aangekondigd.

Antoní Dvorákmuseum

Villa Amerika, Ke Karlovu 20

Het barokke buitenhuis Villa Amerika werd in 1717 door K.I. Dientzenhofer gebouwd. In het museum zijn onder andere een altviool, een schrijftafel, composities en brieven van de Tsjechische componist te zien. In de tuin achter de villa staan allegorische beelden van de vier jaargetijden.

Technisch museum

Kostelní 42, Praag 7

Dit museum vertelt de geschiedenis van diverse voertuigen aan de hand van oude exemplaren (fiets, motor, auto, trein, vliegtuig). Ook kunt u de geschiedenis van tijdmeters, fotografie en film en geluidsdragers volgen. In het museum bevindt zich de toegang tot een oude mijnschacht die doorloopt tot onder de Moldau.

Dierentuin

Troja, Praag 7, metro tot aan Fucikova, daarna bus 112 tot aan het eindpunt

In de dierentuin treft u zo’n 600 diersoorten aan. Bijzonder zijn de przewalski-paarden. Deze soort paarden komt in het wild nauwelijks meer voor. In Mongolië is sinds enige tijd een reservaat waar ze gefokt worden.

Slot Troja

Tegenover de dierentuin staat het 17e-eeuwse slot Troja. De prachtige plafondschilderingen met scènes uit de Griekse mythologie maken dit kasteel attractief. Het barokke slot werd door een Italiaanse architect ontworpen. Hij hield echter geen rekening met het barre winterse klimaat in Praag, maar dacht aan de hete Italiaanse zomers. Tsjechische vensters zijn gewoonlijk voorzien van een dubbele set ramen. Zo niet Troja. Ook zijn de vertrekken op het noorden gericht en liggen de gangen aan de warmere zuidkant.

Lustslot Hvezda

Een wel heel aparte vorm heeft het lustslot Hvezda (Letohradec Hvezda). Hvezda betekent ‘ster’ en het slot heeft dan ook een zespuntige ster als grondvlak. De opdrachtgever, aartshertog Ferdinand van Tirol schijnt zelf verantwoordelijk te zijn geweest voor het ongewone ontwerp. De buitenmuren zijn vrij sober gehouden. Het stucwerk binnen met taferelen uit de Griekse mythologie is door Italiaanse kunstenaars ontworpen en uitgevoerd.

Het kasteeltje werd tussen 1555 en 1558 in een wildpark neergezet. In de negentiende eeuw werd een landschapspark aangelegd. Tegenwoordig is in het slot een museum gehuisvest dat gewijd is aan de schrijver Alois Jirásek en de schilder Mikoláš Aleš. Jirásek schreef historische romans over het Tsjechische volk en heeft een bundel Boheemse sagen uitgebracht.

U bereikt het slot met tram 1, 2, 8, 18 of 22, in westelijke richting. Blijven zitten tot het eindpunt. Het slot ligt in het park Obora Hvezda.

Bilá Hora

Niet zozeer bezienswaardig, maar wel vermeldenswaardig is de historisch belangrijke plaats Bilá Hora, de Witte Berg. De eerste belangrijke veldslag uit de Dertigjarige Oorlog vond hier in november 1620 plaats. De strijd ging tussen de krijgsmacht van keizer Ferdinand II van Habsburg en de troepen van de Tsjechische koning Frederik V, bijgenaamd de Winterkoning. Deze bijnaam heeft hij te danken aan het feit dat hij slechts één winter over Tsjechië geregeerd heeft. De calvinistische Frederik was namelijk in 1619 gekozen omdat zijn voorganger, de felkatholieke Ferdinand II, door protestantse edelen als koning van Bohemen werd afgezet. Ferdinand werd echter niet lang daarna keizer van het Habsburgse Rijk. Aan Frederiks ambtsperiode kwam een einde toen Ferdinand zegevierend uit de slag op de Witte Berg tevoorschijn kwam. Omdat de berg niet ver van Praag ligt, zetten troepen die uit westelijke richting kwamen, de aanval op de hoofdstad vaak vanaf die plaats in. Op de heuvel is een monument opgericht voor de gevallen soldaten.

Bilá Hora ligt ten westen van het centrum van Praag, niet ver van het vliegveld. Onder andere te bereiken met tram 8 of 22, blijven zitten tot het eindpunt.

Wassenbeeldenmuseum (Muzeum voskovych figurín)

Národní Trída 25.

Lapidarium

Vystavište 422, Praag 7

Tsjechische beelden uit steen (11-19e eeuw). Onder andere beelden van de Habsburgers, die na de Eerste Wereldoorlog van hun sokkel getrokken zijn. Ondergebracht in een van de gebouwen die in 1891 verrezen ten behoeve van een industriële tentoonstelling.

10 prachtige bestemmingen in Overige bezienswaardigheden en wetenswaardigheden en Tsjechië