Praag

Swipe

Staré Město

Als u de Karelsbrug afstapt staat u in het stadsdeel Staré Mesto. Het is het oudste stadsdeel op de rechteroever van de Moldau. Het ontstond romdom het Oudestadsplein (Staro Mestké Námesti).

Links staat de Kruisheren- of Sint-Franciscuskerk. De kerk werd in 1252 door Agnes van Bohemen, de zuster van Wenceslas IV gesticht voor de kruisheren met de rode ster. Deze kruisheren hadden als taak de brug te beschermen en te onderhouden. Tussen 1679 en 1689 verrees op de fundamenten van de dertiende-eeuwse kerk het huidige bouwwerk. Leiding over de werkzaamheden had J.B. Mathey. Aan de buitenkant van de kerk zijn onder andere beelden van Agnes en de heiligen Ludmila, Franciscus, Wenceslas en Vitus te zien. Voor de kerk staat een beeld van Karel IV. Het standbeeld werd in 1848 ter ere van het vijfhonderdjarig jubileum van de Karelsuniversiteit door E. Hähnel gemaakt. De vrouwenfiguren in de sokkel stellen allegorieën van de eerste vier faculteiten van de universiteit voor, en niet zijn vier vrouwen zoals wel gedacht werd.

Aan de oevers van de rivier de Moldau staat het voormalige waterwerkgebouw uit 1883.Voor het gebouw zit Bedrich Smetana (1824-1884) terwijl hij aan zijn compositie ‘De Moldau’ werkt. De componist schreef voornamelijk nationalistisch getinte muziek en opera’s. In het beroemde symfonische gedicht Ma Vlast (mijn vaderland) bejubelde hij onder meer Vyšehrad, de al genoemde Moldau en de Zuid-Boheemse plaats Tábor. Het sgraffito op de muren werd gemaakt naar ontwerpen van Mikoláš Aleš en František Ženíšek.

Aan de overkant van de straat Križovnická staat het Clementinum, dat in 1556 als jezuïetencollege de plaats van een dertiende-eeuws dominicanenklooster innam. De jezuïeten waren in dat jaar door Ferdinand I naar Praag gehaald. Na de slag op de Witte Berg in 1620 nam de invloed van de orde toe. De monniken besloten daarop het Clementinum uit te breiden. Tussen 1653 en 1660 werd een vleugel aan het complex toegevoegd. In dezelfde eeuw ontstonden de Sint-Eligiuskapel en de noordvleugel van het gebouw. Aan het begin van de 18e eeuw stak Kilian Ignaz Dientzenhofer de Romaanse Sint-Clemenskerk in een barok jasje. In de kerk zijn beelden uit de werkplaats van Matthias Bernhard Braun te zien (de kerkvaders Augustinus, Gregorius, Ambrosius en Hieronymus en de vier evangelisten). Een deel van de schilderingen werd gemaakt door Peter Johann Brandl. Tegenwoordig zijn in het Clementinum de universiteitsbibliotheek en de staatsbibliotheek gevestigd. Er worden regelmatig concerten gegeven in de Spiegelzaal.

Het Clementinum wordt aan één zijde begrensd door de Karlova, een smal, kronkelig straatje dat naar het Oudestadsplein leidt. Onderweg passeert u de straat Liliová. Aan het einde van die straat ligt het Betlémské Námestí. Hier staat de Bethlehemkapel (Betlémská Kaple). De kapel werd in 1391 gesticht om kerkdiensten in het Tsjechisch te houden. In 1402 begon Jan Hus in de kapel met prediken. Mensen uit alle lagen van de bevolking waren onder de indruk van de woorden waarmee hij de wantoestanden in de katholieke kerk aan de kaak stelde. In 1786 werd de Bethlehemkapel afgebroken. Zij werd echter tussen 1950 en 1952 volgens oorspronkelijke tekeningen herbouwd.

De onderkoning van Napels en tevens keizerlijke gezant in Venetië en Londen, Jan Václav Gallas gaf in 1713 de opdracht tot de bouw van het Clam Gallaspaleis. Dit prachtige, barokke paleis, dat op de hoek van de straten Husova en Karlova staat, werd door de Weense architect Johann Bernhard Fischer von Erlach ontworpen. Matthias B. Braun heeft zijn fantasie op de ornamenten van het portaal losgelaten. Zo ook op de vier giganten die het balkon ondersteunen. In een nis in de muur aan de noordzijde van de paleistuin (aan de straatkant) staat een fontein met een vrouwenfiguur, de allegorische voorstelling van de Moldau. In de volksmond wordt het meisje Terezka genoemd. Het gerucht gaat dat een welgestelde inwoner van Praag zo van het meisje gecharmeerd was, dat hij zijn hele fortuin aan het beeldje naliet.

10 prachtige bestemmingen in Staré Město en Tsjechië