Primorje-Gorski kotar

Swipe

Crikvenica

Halverwege Rijeka en Senj ligt Crikvenica, een geliefd toeristenoord, de grootste plaats van Venidol (Wijndal). Het gebied Venidol is een onontdekt toeristisch gebied, dat zich over een lengte van ongeveer 35 kilometer uitstrekt en eindigt bij een ander toeristenplaatsje, Novi Vinodolski.

De naam van Crikvenica ziet op de aanwezigheid van een kerk en burchtklooster (crkva betekent kerk) die door ban Nikola Frankopan aldaar werden gebouwd. In 1412 werden kerk en klooster ingewijd na een bouwtijd van 17 jaar. In het klooster woonden monniken van de orde der paulanen die veel werk verzet hebben om het glagolitisch schrift te verspreiden. Het klooster werd in 1786 door de orde verlaten en in de 19e eeuw als sanatorium voor legerofficieren weer in gebruik genomen. Inmiddels is het complex herbouwd tot hotel.

Het klimaat is mild dankzij het feit dat de koude bora geen vat heeft op de plaats die beschut wordt door een bergrug. Nog steeds zijn er in Crikvenica diverse kuuroorden waar astmatische en reumatische aandoeningen worden behandeld. Het stadje met ruim 7000 inwoners kan bogen op een meer dan 100-jarige ervaring als toeristencentrum, het fraaie strand is zeer geliefd bij jongeren, de boulevard beschikt over een keur aan restaurants, bars, ijssalons en discotheken.

10 prachtige bestemmingen in Crikvenica en Kroatië