Primorje-Gorski kotar

Swipe

Het eiland Cres

Van alle eilanden in de Kvarner is Cres (spreek uit als Très) het minst bezocht. Het klimaat doet vele mensen naar elders uitwijken. Rijdend van noord naar zuid ziet men het landschap veranderen van weelderige bossen in kale rotsen. Dat geeft de natuur vrij spel en het is dan ook niet verbazingwekkend dat op het eiland vele zeldzame plantensoorten en vogels voorkomen. Vogelliefhebbers mogen graag op Cres verblijven en de hotels op het eiland zijn in het seizoen dan ook doorgaans volgeboekt. Kampeerders kunnen er altijd wel een plaatsje vinden.

Het eiland Cres is onder andere te bereiken met veerdiensten vanuit Rijeka en Brestova.

Cres

De gelijknamige plaats op het eiland wordt door veel toeristen bezocht. U vindt er diverse (vis)restaurants waar u culinair kennis kunt nemen van de tradities op het eiland. De haven was ooit van grote betekenis. De Sv. Marija Snježinakerk en het stedelijk museum zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het museum is gevestigd in het huis waar in 1529 de beroemde Kroatische schrijver-filosoof Franjo Petric geboren werd. Op het plein voor het gemeentehuis stond vroeger een schandpaal. Tegenwoordig vindt men er een kleine boerenmarkt. U kunt er, behalve vers fruit en verse groenten, van alles kopen wat op Cres, meestal op de boerderijen, wordt vervaardigd. De schapenkaas en gedroogde vijgen nemen daarbij een belangrijke plaats in.

Lubenice

Niet ver bij Cres vandaan ligt het bergdorp Lubenice, bijna 400 meter boven de zeespiegel. De weinige inwoners waarvan de meeste ook nog pendelen, bestaan vrijwel allemaal van het toerisme. De enkeling die er zijn leven lang gewoond heeft verkoopt schapenvachten, de anderen dienen de horeca. Wat zoekt een toerist in Lubenice? Wijn, kaas en pršut (gedroogde ham)! Hoe lang dit nog kan is slechts te gissen, het bevolkingsaantal loopt jaarlijks nog terug en het lijkt erop dat het dorp, waar al meer dan 4.000 jaar mensen wonen, binnenkort de laatste autochtone bewoner zal zien vertrekken. U kunt vanuit de plaats afdalen naar het kiezelstrand en gedurende de zomeravonden kunt u er, onder het genot van de lokale specialiteiten, luisteren naar muziek en er een schitterende zonsondergang bewonderen.

Vrana

Vransko jezero (het Vraner meer) is een klein natuurwondertje. De oppervlakte bedraagt slechts 6 km², maar het bevat evengoed meer dan 220 miljoen m3 zoet water. Op geen enkele manier dringt zout water het meer binnen en het is dan ook een belangrijk drinkwaterreservoir, verboden voor nieuwsgierige watersporters of hengelsportliefhebbers die er graag de meer dan forse paling aan de haak zouden slaan. Het meer is op sommige plaatsen 75 meter diep, waarvan zich 60 meter onder het zeeniveau bevindt. Vanuit Vrana kunt u het meer zien liggen.

Osor

Osor was ooit de hoofdstad van het eiland en een belangrijke havenplaats. Waarschijnlijk is het de oudste nederzetting van Cres, door de Grieken Apsoros genoemd. Men neemt aan dat het kanaal, 11 meter breed en 100 meter lang, handmatig tot stand is gekomen. De plaats dankte er zijn belangrijkheid aan. Al in 530 werd de stad een bisdom, ooit woonden er 20.000 mensen, tegenwoordig nog nauwelijks 100. Toen de schepen groter werden en meer diepgang kregen kon Osor niet meer meedoen in de competitie en verloor het zijn betekenis. In de 15e eeuw verlegden bovendien de grotere schepen hun route, het was niet meer nodig om in Osor aan te leggen om proviand in te nemen. Een malaria- en pestepidemie decimeerde het aantal inwoners en het snel in betekenis groeiende Cres werd hoofdstad en bisschopszetel. Voor het vertrek van de bisschop werd evenwel de ‘nieuwe kathedraal’, de Sv. Marija, voltooid. Dit 15e-eeuwse bouwwerk in renaissancestijl, waarvan de renovatie in 1969 werd voltooid, is een bezoek waard, evenals het archeologisch museum. De oude glorie van Osor herleeft tijdens het zomerse muziekfestival, wanneer weer aller ogen op Osor gericht zijn.

Valun

Het vissersdorp Valun dankt zijn bekendheid aan de ‘tafel van Valun’, een stenen plateau waarop naar alle waarschijnlijkheid in glagolitisch en Latijn mededelingen werden gedaan over de stichting van de kerk. De steen dateert uit de 11e eeuw en bestaat uit brokstukken die zich in de Sv. Marijakapel bevinden. Een kopie van de steen kunt u terugvinden aan de vroegere oliemolen waarin tegenwoordig een restaurant gevestigd is en waar u in de schaduw van een eeuwenoude boom kunt genieten van de kleurenpracht die de zee biedt. De plaats is voor het belangrijkste gedeelte autovrij en ligt aan een schitterende baai met schone (kiezel)stranden. Ook aan de boulevard van Valun kunt u genieten van verse vis in uitstekende restaurants.

 

 

10 prachtige bestemmingen in Het eiland Cres en Kroatië