Primorje-Gorski kotar

Swipe

Het eiland Lošinj

Het kanaal van Losor, waarschijnlijk door Liburniërs gegraven, scheidt het eiland van Cres. Als u geluk heeft kunt u de brug snel passeren, in het hoogseizoen staat deze overwegend open om de scheepvaart doorgang te verlenen.

Het eiland kent één doorgaande weg waar u op sommige plaatsen aan beide zijden de zee kunt zien. Het zal u opvallen dat de begroeiing op het eiland aanmerkelijk uitbundiger is dan die op Cres, de bora is hier uitgewoed, het klimaat daardoor zachter. Lošinj staat zelfs bekend als klimatologisch kuuroord.

Het hoogste punt van het eiland wordt gevormd door de 589 meter hoge Televrina (Osorščica) nabij Nerezine. Mali Lošinj is de belangrijkste plaats op het eiland. Het is een schilderachtig plaatsje, gelegen langs een baai. De stranden zijn van goede kwaliteit.

Vele toeristen gingen u voor naar ‘Cikat’ en ‘Sunčana uvala’. Dat de plaats een toeristische trekpleister is blijkt wel uit het feit dat u kunt kiezen uit een 25-tal restaurants. Vlakbij ligt Veli Lošinj, in tegenstelling tot wat de naam (groot Lošinj) doet vermoeden, aanmerkelijk kleiner dan Mali Lošinj. Het stadje is wel ouder en dat kunt u met name aan de schilderachtige haven uitstekend vaststellen. Het toerisme kent ook hier een lange traditie.

In en nabij de plaats bevinden zich diverse kuuroorden, waaronder een kinderziekenhuis voor allergische aandoeningen van de luchtwegen.

Op oudejaarsdag (soms iets eerder) wordt vanuit de plaats het nationaal kampioenschap onderwatervissen gehouden. Men beschouwt de onderwaterwereld in dit gebied als de fraaiste in de Adriatische Zee. In de omgeving van het eiland zijn diverse andere kleine en onbewoonde eilandjes, lustoorden voor rustzoekers.

Het eiland is onder andere te bereiken via Cres, vanuit Pula en vanuit Zadar.

10 prachtige bestemmingen in Het eiland Lošinj en Kroatië