Primorje-Gorski kotar

Swipe

Kvarner

De naam Kvarner komt u overal tegen. Het is de naam van de uitloper van de Adriatische Zee en het water van de Kvarner omspoelt toeristische trekpleisters als de eilanden Krk, Pag, Rab, Cres en Lošinj. Letterlijk betekent het: ‘de in vier stukken gedeelde zee’, een naam die door de Romeinen gegeven werd: ‘Mare quaternarium’.

Kvarner presenteert zich graag onder deze naam, liever dan als Primorska-Goranske. Het ligt dan ook een stuk gemakkelijker in het gehoor en de vele tienduizenden toeristen die de Kvarner jaarlijks bezoeken houden de naam gemakkelijker in gedachten. Ook de actieve toeristenorganisatie heeft hierop ingespeeld en treedt naar buiten als ‘Toeristenorganisatie Kvarner’, hoewel hij officieel te boek staat als ‘Turisticka Zajednica -Primorska-Goranske Županja’: Toeristenorganisatie voor de provincie Primorska-Goranske. De verwarring die alom bestaat over de naamgeving lijkt hiermede wel uit de weg geruimd.

In het Kvarnergebied wordt de vakantieganger al net zoveel geboden als in Istrië, beide gebieden gaan dan ook naadloos in elkaar over. De rivièra’s van Opatija, Rijeka, Crkvenica en Novi Vinodolski roepen om het hardst dat ze de enige échte rivièra zijn, in werkelijkheid valt het allemaal nog wel wat tegen. Met name rond Rijeka en Crkvenica bevindt zich veel industrie die men niet bepaald verwacht bij het woord rivièra, hoewel het woord als zodanig weinig meer betekent dan ‘kuststrook’. Het achterland, in hoofdzaak gevormd door Gorski kotar is echter van ongekende schoonheid met een natuur waarin men dagen kan doorbrengen. Gora is het Kroatische woord voor zowel bos als berg. Gorski kotar laat zich dan ook het beste vertalen als ‘bebost berggebied’. Ook de tot de Kvarner behorende eilanden, allen gemakkelijk bereikbaar, bevatten veel natuurlijke (eigen)aardigheden die men gezien moet hebben, niet alleen interessant voor de toevallige passant.

 

 

 

Camping Zelena Laguna

Vlak bij de historische stad Porec, midden in een betoverende omgeving ligt de gezellige familiecamping Zelena Laguna. Het wordt omringd door een...

v.a. 109.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Kvarner en Kroatië