Primorje-Gorski kotar

Swipe

Opatija

Villa Angiolina heeft alles te maken met het toerisme in Opatija, een van de meest geliefde toeristenplaatsen aan de Kvarner, gemakkelijk bereikbaar dankzij de tunnel door de Učka. In 1844 liet de Italiaan Iginio Scarpa er een zomerverblijf bouwen voor zijn echtgenote Angiolina. Het park rond het huis was en is de plaats waar openluchtconcerten gegeven worden en waar de meest uiteenlopende andere toeristische activiteiten plaatsvinden.

Men kan dus zeggen dat de geschiedenis van het toerisme in Opatija meer dan 170 jaar oud is. Het park heeft een wonderlijke geschiedenis. Na de aanleg van het huis liet Scarpa door zeelieden uit alle streken van de wereld planten en bloemen meebrengen die in het park een plek vonden. Hij nodigde koningen en keizers uit om die schoonheid te komen bewonderen. Zo waren ban Josip Jelačić en de Oostenrijkse keizer Ferdinand vaste gasten. Het gevolg van die vele buitenlandse bezoeken was vooral dat Opatija internationale bekendheid kreeg.

De plaats heeft een schitterende promenade waarlangs zich vele hotels bevinden. U kunt er langs de zee lopen via een smal pad, maar ook daar bevinden zich diverse bars en cafés. Op de hogergelegen boulevard kunt u alles kopen wat u zich op toeristisch gebied kunt indenken.

De geschiedenis van Opatija gaat terug tot de 11e eeuw, toen de Sv. Jakov-abdij gebouwd werd (Opatija komt van abbazia wat abdij betekent). De huidige Sv. Jakovkapel, niet te missen als u de boulevard uitwandelt, dateert uit 1506. Omstreeks 1453 vestigden zich de eerste mensen rond de abdij. Het bekendste beeld uit Opatija, terug te vinden op vele ansichtkaarten is het bronzen beeld in het water naast de kapel: ‘groet aan de zee’ gemaakt door Zvonko Car.

Dankzij de beschutting die het Učkagebergte biedt, genoot Opatija al in de loop van de 19e eeuw bekendheid als kuuroord en overwinteringsplaats voor vele prominenten. Niet alleen de koningen van Griekenland en Italië, de keizer van Duitsland en andere hoge adel wisten Opatija op waarde te schatten, ook bekende namen uit de muziek en kunst mochten graag in Opatija verblijven zoals Mahler, Lehár en Lumière.

Tientallen mondaine hotels met meer dan 6.000 bedden en nog eens bijna 3.000 bedden bij particulieren in vaak schitterende villa’s, bieden plaats aan de meest verwende toerist, aan de 12 kilometer lange boulevard (Lungomare) vindt u casino’s, restaurants, cafés en bars. Aan de veiligheid van de badgasten wordt veel aandacht besteed, de meeste zwemplaatsen zijn voor haaien afgegrendeld met netten, zodat u zonder gevaar van de uiterst milde watertemperaturen kunt genieten.

 

10 prachtige bestemmingen in Opatija en Kroatië