Primorje-Gorski kotar

Swipe

Rijeka

De geschiedenis heeft hier haar sporen achtergelaten en voor de geïnteresseerde bezoeker heeft Rijeka, behalve een schitterend winkelcentrum in een voetgangerszone, ook op historisch en cultureel gebied veel te bieden. Het was aanvankelijk een Illyrische nederzetting die al in de 2e eeuw door de Romeinen werd ingenomen en verwoest. De stad kende vele namen en maakte deel uit van Oostenrijk, Frankrijk en Italië. Als vrijstaat heette het Reggenza Italiana del Quarnero, maar dát duurde minder dan 1,5 jaar en bleek meer operette dan realiteit.

Uit de vroegste tijden dateren onder andere de ruïnes van het Romeinse fort Trsat, hoog boven de stad. In de stad zelf kunt u een bezoek brengen aan vele historische gebouwen en kerken, musea en winkelcentra. Er is een opvallende overdekte markt (Tržnica) die dateert uit 1881, in de buurt waarvan een groot aantal cafés en restaurants is gevestigd.

Via een van de vele zijstraatjes van Riva, de brede boulevard, bereikt u de binnenstad met Korzo als belangrijk centrum. In dit voetgangersgebied vindt u veel interessants bij elkaar: oude pleinen, paleizen, musea en winkels. De stadspoort wordt nog steeds als toren aangeduid, maar de toren werd al in 1750 door een aardbeving, die ook veel andere historische gebouwen met de grond gelijk maakte, verwoest. Binnen Stari Grad (oude stad) kunt u maar liefst vier kerken bezoeken, elk met zijn eigen verhaal en achtergrond.

De geschiedenis van de Sv. Heronimakerk en het bijbehorende klooster gaat het verst terug, de kerk werd al in het begin van de 14e eeuw op deze plaats gebouwd, een eeuw later werd het klooster eraan toegevoegd. Van de oorspronkelijke gebouwen vindt u overigens weinig terug, de aardbeving in 1750 verwoestte ook dit complex grotendeels. Tijdens de herbouw ervan werden de overblijfselen 13 jaar later opnieuw door natuurgeweld getroffen en slechts weinig van de gebouwen kon daarna nog gereconstrueerd worden.

Als u van gotiek houdt mag u de gebouwen echter beslist niet overslaan. De geschiedenis van de Sv. Vidakerk gaat mogelijk nog verder terug, volgens overleveringen stond hier al een gebedshuis aan het begin van de 9e eeuw. Nadat u de Sv. Marijekerk (pelgrimsoord) en de Sv. Nikolekerk bekeken heeft is het goed toeven in het Vladimira Nazorapark, waar zich ook het stadsarchief bevindt. In het interessante maritiem museum, bijna aan het park grenzend, kunt u alles te weten komen over de geschiedenis van de scheepvaart en de visserij. In hetzelfde gebouw is het historisch museum ondergebracht.

Het carnaval van Rijeka trekt jaarlijks bezoekers uit de gehele wereld. Van de optocht wordt beweerd dat deze ná die in Zuid-Amerika, de kleurrijkste ter wereld is, met deelnemers uit Kroatië en landen ver daarbuiten. De optocht vindt plaats op de laatste zondag van het carnaval.

Rijeka is een stad die bezocht moet worden, er is maar één probleem: waar laat ik m’n auto?

 

10 prachtige bestemmingen in Rijeka en Kroatië