Primorje-Gorski kotar

Swipe

Risnjak Nationaal Park

Ooit dennenbomen gezien van 45 meter hoog? Tot op een hoogte van 1250 meter komen dennen voor in het Risnjak nationaal park, ook bekend als het Risnjakgebergte. Het park is een deel van het Gorski kotar gebied, de bergen maken onderdeel uit van de Dinarische Alpen met als hoogste punt de 1913 meter hoge Veliki Troglav en vormen een verbinding tussen de Alpen en de Balkan.

Het hoogste punt in het Risnjak nationaal park is de Veliki Risnjak, waar u vanuit Vilje naar toe kunt wandelen, 1526 meter boven de zeespiegel. Volgens sommige, ook officiële, geschriften is de hoogte 1528 meter, maar waarschijnlijk merkt u dat verschil nauwelijks. Het park herbergt een unieke flora en fauna.

Behalve veel zeldzame bloemen en planten kunt u er (én tot op grote hoogte) een rijke schakering aantreffen van dennen, sparren en beuken. Wild is er in overvloed, u treft er beren, wilde katten en lynxen. In het park is ook een 4 kilometer lang natuurleerpad aangelegd. Behalve het natuurpad is er op 1.050 meter hoogte een biologisch zeer interessant gebied ‘Lazac’, een hoogvlakte waarop vele zeer zeldzame planten en bloemen groeien. Vroeg in de morgen laat zich hier een belangrijk deel van de fauna van Risnjak zien: herten, wolven en lynxen (het park is naar deze dieren genoemd: ris is de Kroatische benaming voor lynx), met wat geluk treft u er zelfs de zeldzame bruine beer aan.

Het park kreeg op 15 september 1953 zijn status, maar het was toen nog uitsluitend toegankelijk voor wetenschappers. Ook de omvang was nog beduidend geringer. Pas in 1986 kreeg het park zijn huidige grenzen. Sinds die tijd is er veel veranderd. Er wonen geen mensen meer in het park, hoewel hun huizen er nog steeds zijn. Er bestaan plannen om er kleine musea of informatieposten van te maken.

Het Risnjak nationaal park is eenvoudig te bereiken via de rijksweg Rijeka-Karlovac-Zagreb. Nabij Delnice verlaat u de weg en u volgt dan de borden die naar het park leiden. De hoofdingang bevindt zich nabij Crni Lug, vanwaar u uw tocht door het 64 km2 grote park kunt beginnen. Hier is ook het hoofdkwartier van het park gevestigd en u kunt er behalve veel informatie krijgen, ook kaarten en catalogi kopen. Wilt u echt alles over het park weten dan zijn er gidsen beschikbaar die u precies kunnen uitleggen wat u wilt weten.

Het park is gedurende het gehele jaar geopend, hoewel het uiteraard in de winter minder toegankelijk is. Het is dan weliswaar een geliefde bestemming voor langlaufers, maar zonder sneeuwkettingen zult u het gebied niet kunnen bereiken. In de zomer zijn er vele, zeer toegankelijke wegen door het park, ook geschikt voor rolstoelgebruikers, zij het dat er soms enige assistentie nodig is.

Er zijn vele wandelingen uitgezet, variërend in lengte van 2 tot 40 kilometer, natuurlijk voeren bepaalde wandelingen naar de top van Veliki Risnjak. De toegankelijkheid voor mountainbikers is ongekend, tientallen liefhebbers maken dagelijks gebruik van de vele paden die voor hen beschikbaar zijn. Er kunnen ook paarden gehuurd worden.

Er zijn overnachtingsmogelijkheden al is de capaciteit beperkt. Er is een restaurant waar verfrissingen genuttigd kunnen worden, maar waar men u ook een complete maaltijd kan voorschotelen. Even buiten het park, nabij Lokve, bevindt zich een ander restaurant, gelegen aan een speciaal voor de hengelsportliefhebber aangelegd stuwmeer. Het restaurant geniet vermaardheid vanwege de lokale specialiteit: kikkerbilletjes.

campsite

Camping Savudrija

Camping gelegen op het meest westelijke punt van Kroatië in Istrië. Sanitair is tevens afgestemd op kinderen. Zeer schaduwrijk terrein met sfeervolle...

v.a. 95.09 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Risnjak Nationaal Park en Kroatië