Prince Edward Island

Swipe

Aan Bedeque Bay

Op deze pagina enkele bezienswaardigheden aan de Bedeque Bay ten westen van de Confederation Bridge aan de zuidkust van de Canadese provincie Prince Edward Island. Deze baai stroomt uit in de Northumberland Strait tussen Prince Edward Island en de Canadese provincie New Brunswick.

Summerside

College of Piping and Celtic Performing Arts

Grootste plaats in deze regio is Summerside. Hier word je voortdurend op de Schotse komaf gewezen. Aan 619 Water Street East bijvoorbeeld is het College of Piping and Celtic Performing Arts of Canada, een onderwijsinstelling voor doedelzakspelen en Keltisch dansen. Lessen en uitvoeringen zijn op werkdagen voor publiek toegankelijk. In een amfitheater worden in juli en augustus in de middaguren korte presentaties gegeven en ’s ?avonds zijn er dan uitgebreide shows met doedelzakmuziek, stepdansen en zaken die beter onvertaald kunnen blijven, zoals Highland Dancing, Gaelic Singing en Drumming. Studenten van het college verzorgen rondleidingen. Eind juni wordt op de terreinen van dit instituut de Highland Gathering gehouden, een samenkomst van Schotse en Ierse muziek- en sportactiviteiten. In het complex bevindt zich ook een cadeauwinkel met van alles wat Keltisch, Iers en Schots is. Die is het hele jaar open.

Eptek National Exhibition Centre

In het Eptek National Exhibition Centre, onderdeel van de Waterfront Properties aan 130 Harbour Drive, zijn kunsttentoonstellingen te zien die gaan over de geschiedenis van deze regio, de wetenschap en de schone kunsten. Het is buiten de zomermaanden gesloten op zaterdag en maandag.

Spinnakers’ Landing

Onderdeel van de Waterfront Properties is ook Spinnakers’ Landing aan 150 Harbour Drive. Dit is een nagebouwd vissersdorpje aan een houten boulevard langs het water. In de huisjes wonen echter geen vissersfamilies maar zitten winkeltjes en restaurantjes. Daarbij zijn ook verkopers van souvenir- en handvaardigheidsproducten, antiek en sieraden. Een vuurtoren biedt uitzicht over het complex en de haven van Summerside. Bovendien is er een toeristeninformatiecentrum met exposities over de geschiedenis van de scheepsbouw en visserij op het provincie-eiland. Het is allemaal open van half juni tot half september.

Wyatt Heritage Properties

Vlak bij het centrum staan drie huizen bij elkaar die veel historie van Summerside herbergen. Dat betreffen Wyatt House aan 85 Spring Street, MacNaught History Centre and Archives aan 75 Spring Street en Lefurgey Cultural Centre aan 205 Prince Street. Samen vormen ze de Wyatt Heritage Properties. Wanda Lefurgey Wyatt woonde in het Wyatt House. Dat is nu ingericht als een woonhuis uit 1867 waar bezoekers worden ontvangen als ware het eind negentiende eeuw. Het is open van begin juni tot eind september, echter niet op zondagen. Het Lefurgey Centre was het woonhuis van Wanda’s grootouders, een scheepsbouwersfamilie. Het fungeert nu als muziekschool en kunstcentrum. Het MacNaught Centre huisvest onder andere exposities over het historische en culturele erfgoed van Summerside en omgeving. Ook is er een genealogisch onderzoekscentrum. Dit pand is alleen open op dinsdag, woensdag en zaterdag. Hier vandaan vertrekken historische rondwandelingen door Summerside.

Fox Museum

De provinciale vosindustrie staat centraal in het International Fox Museum aan 286 Fitzroy Street. Dat is ondergebracht in de historische boerenhofstede van Robert Tinson Holman, de Holman Homestead. Te zien is wat voor belang de jacht maar vooral de fok en verwerking van zilvervossen hadden en hebben op de historie en ontwikkeling van Summerside. Buiten het gebouw ligt volgens eigen zeggen een van de oudste, doorlopend onderhouden tuinen van Noord-Amerika. Open van begin juni tot eind september.

Miscouche

Musée Acadien

De Acadische cultuur is in tentoonstellingen te bekijken in het Musée Acadien aan Route 2 in het plaatsje Miscouche. Aparte secties gaan over de Franse tijd vanaf de eerste kolonisten die in 1720 arriveerden op het eiland dat toen nog Île St.-Jean heette, de deportatie door de Engelsen rond 1758, de terugkeer uit verbanning na 1763 en het opleven van de Acadische cultuur na 1860 (zie meer over de Acadische deportatie op de pagina over het koloniale tijdperk bij de algemene informatie over Canada). Onder meer is er de originele Acadische vlag te zien die in augustus 1884 voor het eerst werd gepresenteerd.

10 prachtige bestemmingen in Aan Bedeque Bay en Oost-Canada