Prince Edward Island

Swipe

Aan en bij Egmont Bay

Het zuidwestelijke deel van de Canadese provincie Prince Edward Island kenmerkt zich door grote vruchtbare akkers met veel aardappelteelt. Hier enkele bezienswaardigheden rond de Egmont Bay in het zuidwesten van de eilandprovincie.

Cap-Egmont

Bottle Houses

De voormalige vuurtorenwachter, visser en timmerman Edouard Arsenault heeft bij zijn huis aan 6891 Route 11 in Cap-Egmont van meer dan 25.000 flessen drie bouwwerken in elkaar geknutseld: een woonhuisje, een herberg en een kleine kapel. Nu zijn die de toeristische attractie The Bottle Houses. Ook staat er een vier meter hoge fles. Rondom ligt een uitbundige, bloemrijke tuin. In een souvenirshop zijn veel voorwerpen die herinneren aan Prince Edward Island. Dagelijks open van half mei tot half oktober.

O’Leary

Potato Museum

Rond de Egmont Bay naar het westen kom je in vruchtbaar aardappelland. Het hart daarvan is het plaatsje O’Leary. Hier is aan 1 Heritage Lane het Prince Edward Island Potato Museum. Je kunt het niet missen, want ervoor staat wat de grootste aardappel van de wereld wordt genoemd: een beeldhouwwerk van 4,3 meter hoog en ruim twee meter breed. Het museum heeft tentoonstellingen over de oorsprong van de aardappel, de introductie in Europa, de voedingswaarde, de aardappelindustrie op het eiland, de variëteiten, aardappelboerderijen, oude en nieuwe boerenwerktuigen, en de verwerking van aardappelen in andere producten. Onderdeel van het aardappelmuseum is het Community Museum over onder meer medische werktuigen, militaire zaken, wonen in de negentiende eeuw en de ontwikkeling van O’Leary. Op het terrein staan ook nog het eenklassige schooltje Little Red Schoolhouse, het uit 1880 daterende kerkje Heritage Chapel, de voormalige schuur Log Barn en het vroegere onderkomen van de plaatselijke telefooncentrale Telephone Office. Dit aardappel- en community-complex is open van half mei tot half oktober.

West Point

Cedar Dunes Provincial Park

Helemaal op de zuidpunt van dit westelijke deel van de provincie ligt West Point. Dat biedt via Route 14 toegang tot het Cedar Dunes Provincial Park met lange en schone zeestranden, een wandelroute en een camping. Vooral de aanvoer van zand met noord-zuidelijke stromingen vanuit de zee geeft het een eigen karakter. Het strand wordt begrensd door cederbossen. Parkwachters verzorgen rondleidingen. Open van half juni tot half september.

West Point Lighthouse

Dit park is gecreëerd rond de historische vuurtoren West Point Lighthouse. Die werd hier in 1875 neergezet om schepen te waarschuwen voor de zandbanken hier voor de kust. Het is een vierkant, taps toelopend, wit-zwart geschilderd houten bouwwerk met een hoogte van ruim twintig meter en wordt daarmee de hoogste vuurtoren van de provincie genoemd. Hij is nog steeds in bedrijf. Je kunt naar boven klauteren tot vlak onder het lichtplatform. Vandaar heb je een mooi uitzicht over de Northumberland Strait. In de toren en de aangrenzende vuurtorenwachterswoning zijn een museumpje over vuurtorens en over West Point, een visrestaurant en een herberg. Hij staat aan Cedar Dunes Park Road en is open van begin juni tot eind september.

10 prachtige bestemmingen in Aan en bij Egmont Bay en Oost-Canada