Prince Edward Island

Swipe

Bij Rustico Bay

Op deze pagina enkele bezienswaardigheden in de buurt van de Rustico Bay in de Canadese provincie Prince Edward Island. Deze baai ligt ongeveer in het midden van de regio Annes Land aan de noordkust.

North Rustico Harbour

Fishery Museum

Ongeveer halverwege het PEI National Park, maar er wel buiten, liggen North Rustico en daarboven North Rustico Harbour. Hier is aan 318 Harbourview Drive het Rustico Harbour Fishery Museum gevestigd. Er zijn displays te zien over de visvangst in deze regio, vooral die van zeekreeft. In een open aquarium kun je vissen aanraken. Ook is er een vissersboot uit de jaren veertig van de vorige eeuw op ware grootte nagebouwd om een idee te geven van de verschillen in de visserij toen en nu. Het museum is open van half mei tot eind september. Aan Harbourview Drive zijn diverse mogelijkheden om toeristische tochtjes met vissersboten te maken.

South Rustico

Farmers’ Bank of Rustico

Een voorloper van de credit unions (een soort boerenleenbank) in Noord-Amerika is de Farmers’ Bank of Rustico. Deze is van 1864 tot 1894 actief geweest in een gebouw aan 2188 Church Road/Route 243 in South Rustico. Het wordt de eerste bank van de gewone mensen genoemd. Dit pand is nu een nationaal historisch monument en veranderd in het Farmers’ Bank of Rustico Museum. Daar zijn exposities over de Acadische kolonisten van deze regio en over de oprichting van deze bank. Open van begin juni tot eind september.

Maison Doucet

South Rustico (of vaak alleen Rustico genoemd) is de oudste Acadische gemeenschap van Prince Edward Island. Naast de voormalige bank aan Church Road staat een van de oudste huizen, Maison Doucet. Dat is een klein blokhutachtig bouwwerk dat vanuit Cymbria naar deze locatie is overgebracht om sloop te voorkomen. Het dateert uit 1772 en was eerst een gebedshuis en daarna een woonhuis. Nu is het een museumhuis dat is ingericht met antiek meubilair. Te bezoeken van begin juni tot eind september.

Winsloe North

Cheeselady’s Gouda Cheese Factory

Op weg naar de oostpunt van Prince Edward Island mag een bezoek aan Winsloe North niet ontbreken. Aan 1423 Winsloe Road/Route 223 staat namelijk Cheeselady’s Gouda Cheese Factory. De van oorsprong Nederlandse familie Ter Beek heeft hier een kaasboerderij waar op traditionele, Hollandse wijze Goudse kaas in verschillende soorten en smaken wordt gemaakt. In Canada spreken ze dat uit als ‘koeda’. Kaasdame Martina geeft rondleidingen en uitleg bij een proeverij. De plek kan niet missen: in de voortuin staat een miniatuur-Hollandse molen en Frau Antje staat met een bord aan de straat. Op zondag gesloten.

10 prachtige bestemmingen in Bij Rustico Bay en Oost-Canada