Prince Edward Island

Swipe

Cavendish

Het hart van Annes Land ligt aan de noordkust van de provincie, aan de Gulf of St. Lawrence, en dat is het plaatsje Cavendish. Het is het centrum van de belevenissen in de fictieve romans van Lucy Maud Montgomery over Anne van het Groene Huis en Emily. Overal duiken de namen op van karakters uit die boeken. Cavendish is daarin Avonlea.

Macneills Museum

De schrijfster heeft haar jeugd doorgebracht bij haar grootouders Alexander en Lucy Macneill in Cavendish. Het huis waarin ze van 1876 tot 1911 woonde en waarin ze de eerste verhalen rond Anne Shirley schreef, is er niet meer. Alleen de stenen kelder is bewaard gebleven en die is te bezoeken. Deze restanten zijn voor velen een soort pelgrimsoord en liggen op een boerenterrein dat nog altijd in het bezit is van nazaten van de familie Macneill. Er zijn een boekwinkel en museum bij die helemaal gewijd zijn aan Montgomery en Anne. Onder meer zijn daar originele spullen te zien uit het postkantoor dat door Lucy Macneill in het huis werd gerund. De plek is op de oostelijke hoek van Mayfield Road en Cavendish Road, aan Route 6. Het is een nationaal historisch monument en kan worden bezocht van half mei tot half oktober.

Green Gables Heritage Site

De boerenhofstede die als Green Gables (het Groene Huis) door het leven gaat, ligt op de westelijke hoek van de kruising van Mayfield Road en Cavendish Road/Route 6 en is een huis dat alleen in de fantasie van Montgomery zo heette. De naam verwijst naar het groene dak, groene luiken voor de ramen en groene deuren aan het verder witgekalkte bouwwerk. Ze heeft er zelf niet gewoond, maar kwam er wel veel. De boerderij was van David en Margaret Macneill, neef en nicht van Mauds grootvader. Lucy Maud (meestal alleen met Maud aangesproken) kende het gebied door en door en het lag dus voor de hand dat ze haar hoofdrolspelers hier situeerde.

Tegenwoordig is het een nationaal historisch monument dat honderdduizenden toeristen per jaar trekt, opvallend veel afkomstig uit Japan. Kern is de boerenhofstede met schuren en bijgebouwen plus omliggende gronden waar de belevenissen van Anne zich voor een groot deel afspelen. In het uit 1831 daterende huis zijn kamers ingericht met meubels en voorwerpen uit het begin van de twintigste eeuw. De Anne-boeken fungeerden als leidraad. Op het terrein rondom zijn wandelroutes met informatieborden over flora en fauna en met aanknopingspunten over de Anne-verhalen en de schrijfster. Eén daarvan is de Haunted Wood Trail en die gaat onder meer langs het kerkhof waar mevrouw Montgomery en haar man MacDonald begraven liggen. Bij het huis is een bezoekerscentrum met exposities en films. Green Gables Heritage Site is dagelijks open van begin mei tot eind oktober, en bovendien in april en november op de middagen van zondag tot en met donderdag.

Avonlea Village

In Cavendish zelf is een soort toeristische kermis ontstaan om al die drommen toeristen en vakantievierders onderdak te bieden en verder te vermaken. Zo bevindt zich op een voormalig boerenerf midden in het centrum van het dorp aan Cavendish Road/Route 6 het openluchtmuseum Avonlea Village. Hier zijn huisjes, werkplaatsen en andere gebouwen neergezet die uit de omgeving zijn gehaald. Ook zijn er enkele nieuwe pandjes gebouwd. Medewerkers die zich gedragen alsof ze karakters uit Montgomery’s boeken zijn, lopen hier rond, houden de bezoekers bezig en verzorgen demonstraties in onderwijs en ambachten van begin twintigste eeuw. Op het terrein is ook een chocolademakerij en in het station is een winkel met Anne-artikelen. Dit openluchtmuseum is open van half juni tot half september.

Wax World Stars

Aan 8863 Cavendish Road/Route 6 is nog een dorp: Cranberry Village. Dit is een complex van enkele winkels en de attracties Wax World Stars en Ripley’s Believe it or Not. Wax World Stars bestaat uit een reeks scènes met wassenbeelden van beroemde filmsterren en filmkarakters. Open van half juni tot half september.

Ripley’s Believe it or Not

Ripley’s omvat een verzameling van tweehonderd ongelofelijke zaken uit de hele wereld. Daarbij zijn een brok van de omver gehaalde Berlijnse Muur, een skelet van een dinosaurus, een ruim een meter groot schip van het kostbare gesteente jade en een beschilderde vleermuis. Open van eind mei tot eind september.

Sandspit

Aan Route 6 aan de westkant van Cavendish ter hoogte van Regional Route 1 is Sandspit, een pretpark met zo’n twintig attracties voor jong en oud. Daarbij zijn een achtbaan, een carrousel, een reuzenrad, botsauto’s en -boten, een midgetgolfbaan, waterglijbanen en een skelterbaan. Open van half juni tot begin september.

Fantazmagoric Museum

Naast Sandspit aan Route 6 bevindt zich het Fantazmagoric Museum of the Strange and Unusual. Merkwaardigheden uit wetenschap en natuur zijn hier te bekijken maar ook displays over alternatieve geneeskunst, wereldrecords, folklore van Prince Edward Island, dinosaurussen, een reconstructie van een faraograf en voorwerpen die in verband worden gebracht met de in 1912 gezonken oceaanstomer Titanic. Open van half juni tot half september.

Black Magic/River of Adventure

Op hetzelfde adres aan Route 6 zijn ook Black Magic, een overdekte midgetgolfbaan waar in ‘zwart licht’ wordt gespeeld, en River of Adventure, een openlucht-midgetgolfbaan met onder meer aardappelen en een reuzenkreeft. Beide zijn eveneens geopend van half juni tot half september.

10 prachtige bestemmingen in Cavendish en Oost-Canada