Prince Edward Island

Swipe

Charlottes Land

Het zuidelijke deel van het middengebied van de Canadese provincie Prince Edward Island heet Charlottes Land. Dit is een streek aan de kust van de Northumberland Strait ten zuiden en westen van provinciehoofdstad Charlottetown. Zie over de hoofdstad zelf de aparte pagina's.

Rocky Point

Port-la-Joye/Fort Amherst

Bij de toegang van Charlottetown Harbour vanuit de Northumberland Strait ligt bij Rocky Point het nationale monument Port-la-Joye/Fort Amherst. Hier was de eerste permanente Europese nederzetting van wat nu de provincie Prince Edward Island is. De Fransen bouwden er in 1720 de vesting Port-la-Joye. Het eiland heette in die tijd Île St.-Jean. Een kwart eeuw later schoten de Britten het vanaf hun oorlogsschepen plat. Pas in 1758 ruimden ze de restanten van de vesting op en bouwden er Fort Amherst om dat tien jaar daarna alweer te verlaten. Het terrein van het fort werd boerenland. Nu is Port-la-Joye/Fort Amherst een bezienswaardige attractie waar aarden wallen en informatiepanelen de plaatsen van verdedigingswerken en barakken aangeven. Er is een informatief bezoekerscentrum bij met een uitgebreide expositieruimte en een audiovisuele presentatie over de geschiedenis van deze nederzetting. De plek is boven op een heuvel, zodat hier vandaan een aardig uitzicht wordt geboden op de baai voor Charlottetown. De toegang is vanaf Route 19. Open van half juni tot eind augustus.

Victoria

Een ouderwets aandoend vissersplaatsje aan een haven, uitkijkend op de Northumberland Strait. Dat is Victoria. Of Victoria-by-the-Sea zoals het ook wordt genoemd. Er zijn maar een paar straten en daaraan hebben de tweehonderd inwoners winkeltjes, antiekzaken en cafés neergezet. Wat het vooral aardig maakt, is het aantal kunstenaars dat hier studio’s heeft. Het wordt daarom een ‘artiesten-enclave’ genoemd.

Victoria Wharf

Een brede aanlegsteiger steekt vanaf de oever het water van Victoria Harbour in. Daar zijn onder andere een kunstgalerie, winkeltjes met werkstukken van handwerkslieden en enkele eetgelegenheden. Het wordt Victoria Wharf genoemd.

Seaport Museum

In de vuurtoren Victoria Rangelight aan Water Street is het Victoria Seaport Museum gehuisvest. Hier zijn exposities over de geschiedenis van het dorp. De toren is ruim tien meter hoog en dateert uit 1879. Naar verluidt is het de enige op PEI met twee lichten. Rond het lamphuis is een platform met een aardig uitzicht op dorp en baai. Open van begin juli tot begin september (niet op maandag).

10 prachtige bestemmingen in Charlottes Land en Oost-Canada