Prince Edward Island

Swipe

Confederation Bridge

Wie vanaf het vasteland van Canada naar het eiland van de Canadese provincie Prince Edward Island wil, kan daar via een brug of met een veerboot komen. De boot vaart tussen de Canadese provincie Nova Scotia en de zuidoostpunt van Prince Edward Island heen en weer. Zie daarvoor de pagina over de zuidoostkust van de eilandprovincie. Op deze pagina aandacht voor de brug die vanaf Bayfield in het oosten van de Canadese provincie New Brunswick komt.

Borden-Carleton

Confederation Bridge

Bij het vissersdorpje Borden komt de brug vanaf de Canadese provincie New Brunswick het eiland op. Deze is Confederation Bridge genoemd en is op 1 juni 1997 voor het autoverkeer opengesteld. Bij de bouw was een belangrijke Nederlandse inbreng: het consortium van bouwbedrijven stond onder leiding van de Canadese vestiging van Ballast-Nedam. De brug is bijna dertien kilometer lang en wordt de langste ter wereld genoemd die over water gaat dat in de winter dichtvriest. Bovendien is hij ook nog eens de langste die is vervaardigd uit voorgespannen beton. Ongeveer halverwege hebben schepen een doorvaarthoogte van circa zestig meter. Langs het wegdek zijn betonnen wanden aangebracht zodat het verkeer minder last heeft van eventuele rukwinden. Niettemin komt het toch een paar keer per jaar voor dat de brug voor het verkeer moet worden gesloten in verband met te zware stormen. Naar Prince Edward Island toe rijden is gratis, terug naar het vasteland kost tol. Voetgangers en fietsers mogen er niet op eigen gelegenheid overheen. Voor hen rijden speciale pendelbussen.

Gateway Village

Gateway Exposition Centre

Bij de afrit van deze brug is een toeristisch dorpje neergezet: Gateway Village. Hier zijn de tolhuisjes van de brug maar ook restaurantjes en diverse winkeltjes. Bovendien is er het grote informatiecentrum Gateway Exposition Centre. Daarin is ook een toeristenbureau. Behalve rekken met folders zijn er exposities over de bouw van de brug en de historie, de cultuur en de natuur van het eiland. Het is gevestigd aan 100 Abegweit Boulevard.

Cavendish Figurines

Verder is in dit dorp Cavendish Figurines. Hier is met een rondleiding te zien hoe poppen worden gemaakt van speciale gemengde rode klei van het eiland. Het gaat vooral om Anne-figuren uit de boeken van Lucy Maud Montgomery (zie daarover onder andere de pagina over Cavendish). Er worden echter ook tal van andere artikelen verkocht, vooral souvenirs van het eiland. Het adres is 99 Abegweit Boulevard. Er staat een beeld van Anne voor.

10 prachtige bestemmingen in Confederation Bridge en Oost-Canada