Prince Edward Island

Swipe

Noordelijk deel oostkust

In zuidelijker streken in het oosten van de Canadese eilandprovincie Prince Edward Island is de Schotse afkomst terug te vinden in talrijke vissersdorpjes langs de kust van de Northumberland Strait. Daar zijn ook meer bosachtige gebieden dan in het noorden, onderbroken door boerenland en steile klippen langs de stranden. Hier enkele bezienswaardigheden aan het noordelijke deel van de oostkust.

Basin Head

Zingend zand

Langs de oostkust van het eiland zijn talloze zandstranden. Bij Basin Head is één daarvan gevuld met ‘zingend zand’. Als je daar met schoenen of slippers aan overheen loopt, hoor je bij de juiste omstandigheden trommelachtige geluiden. Sommigen menen echte liedjes te herkennen. Die worden niet veroorzaakt door duivelse geesten of magie maar door de mechanische werking van de korrels in samenspel met de wind. Bereikbaar vanaf Eastpoint Road/Route 16 bij Kingsboro.

Fisheries Museum

Op het hoger gelegen deel van Basin Head zelf staat aan Basin Head Road het Fisheries Museum. Hier zijn exposities over de kustvisserij en de plaatselijke natuur. Verschillende vismethodes worden getoond evenals het gebruik van droogschuren en materialen. In enkele zoutwateraquaria zijn de vissen te zien die hier voor de kust voorkomen. Open van begin juni tot eind september. Vanaf het museum is een aardig uitzicht over huisjes langs een plankier en een gereconstrueerde aanlegsteiger bij het strand.

Souris

Îles-de-la-Madeleine

Een van de grotere plaatsen in deze streek is Souris. Hier is onder meer de aankomst- en vertrekplaats van een veerboot naar de eilandengroep Îles-de-la-Madeleine. Deze ligt ongeveer in het midden van de Gulf of St. Lawrence en behoort tot de Canadese provincie Québec (zie de aparte pagina daarover onder de Canadese provincie Québec). De overtocht duurt ongeveer vijf uur en de boot vaart van begin april tot eind januari. Reserveren en informatie via tel. +1-418-986-3278.

10 prachtige bestemmingen in Noordelijk deel oostkust en Oost-Canada