Prince Edward Island

Swipe

Noordwest Malpeque Bay

Hier zijn enkele bezienswaardigheden in het noordwesten van de Malpeque Bay, aan de noordzijde van de Canadese provincie Prince Edward Island.

Lennox Island

In de noordwesthoek van de Malpeque Bay ligt Lennox Island. Dat is inheems gebied, een reservaat van de Lennox Island First Nation. Op dit eiland verblijven Mi’kmaq-mensen al meer dan tienduizend jaar. Hun tegenwoordige nazaten richten zich onder andere op het tonen van hun cultuur, historie en activiteiten aan toeristen. Via East Bideford loopt Route 163 er via een dam en een brug naar toe.

Ecotourism Complex

Aan 26 Eagle Feather Trail is het Lennox Island Ecotourism Complex. Daarin zitten enkele touroperators die excursies organiseren met kano’s en kajaks en andere avontuurlijke activiteiten aanbieden. Ook zijn er het Minegoo Café dat inheemse schotels serveert, een hostel met veertien slaapplaatsen en de Maskwi Nature Store met onder andere benodigdheden voor tochten over het eiland, kleding en souvenirs. Verder is in dit complex het Lennox Island Mi’kmaq Cultural Centre met exposities over onder meer de organisatie van een Mi’kmaq-gemeenschap, afkomst, historie en cultuur, natuurgeneeskunst en spirituele waarden. Het is het enige inheemse museum van de provincie. Open van begin juni tot half september.

Path of Our Forefathers

Bij het centrum starten twee wandelroutes over Lennox Island, gezamenlijk het Path of Our Forefathers genoemd, het pad van onze voorvaderen. Panelen geven onderweg informatie over belangwekkende onderwerpen gericht op cultuur, geneeskrachtige planten en historie. In juli en augustus worden er rondleidingen over de routes verzorgd.

Indian Arts and Crafts

Uitkijkend op Malpeque Bay is aan Route 163 de winkel Indian Arts and Crafts of North America. Daar zijn traditionele en moderne handvaardigheidsproducten te koop, vervaardigd door de inheemse bewoners van Lennox Island. Een specialiteit zijn manden van stroken essenhout, maar er zijn onder andere ook boeken, T-shirts, mocassins, poppen, Mi’kmaq-aardewerkfiguren en kruiden. Open van half mei tot half oktober.

Bideford

Bideford Parsonage Museum

Schrijfster Lucy Maud Montgomery (van de Anne of Green Gables-boeken, Anne van het Groene Huis) heeft onder andere lesgegeven in Bideford. Dat was in 1894/1895. Ze had toen kost en inwoning in een pastorie aan 7 Bideford Road. Tegenwoordig is dat in 1878 gebouwde pand het Bideford Parsonage Museum. Parsonage is pastorie en over die functie gaat een deel van de exposities. Ook is er aandacht voor de bouwer van het huis, de boekhouder en telegrafist Thomas Pope, en voor Bidefords activiteiten op het gebied van de scheepsbouw. Het korte verblijf van Montgomery krijgt echter de meeste aandacht. Het museum is open van begin juni tot eind september.

Shellfish Museum

Aan 166 Bideford Road is het PEI Shellfish Museum, een museum over schelpdieren. Exposities tonen de historie en het belang van de schelp- en weekdierenindustrie op Prince Edward Island. Het gaat hierbij vooral om oesters, zeekreeften, sint-jakobsschelpen, kokkels en andere mosselachtige dieren. In enkele aquaria zijn ze levend te zien en ook wordt getoond wat er allemaal komt kijken bij het kweken van oesters. Dit kleine museum is alleen in juli en augustus geopend. Er is ook een toeristenbureau ondergebracht.

Port Hill

Green Park Shipbuilding Museum

De geschiedenis van de scheepsbouw in deze regio staat centraal in het Green Park Shipbuilding Museum aan Route 12 in Port Hill. Dat staat in het recreatiegebied Green Park Provincial Park. Er zijn displays over diverse scheepvaartactiviteiten. Buiten zijn gereconstrueerde werkplaatsen, een smederij en een nagebouwde scheepswerf uit de hoogtijdagen van PEI’s scheepsbouw in de negentiende eeuw. Open van begin juni tot eind september, bereikbaar via Tyne Valley Regional Road 1.

Yeo House

Achter het museum staat het Yeo House, het huis van James Yeo, zoon van een van de welvarendste en invloedrijkste mannen van het Prince Edward Island van de negentiende eeuw. Yeo sr. was koopman, landeigenaar, politicus, scheepsbouwer en reder. Na zijn overlijden zette zijn zoon de bedrijven voort en liet dit huis bouwen. Nu is het een te bezoeken historisch monument dat is ingericht naar de situatie rond 1860 en toegankelijk is van begin juni tot eind september.

10 prachtige bestemmingen in Noordwest Malpeque Bay en Oost-Canada