Prince Edward Island

Swipe

Oostelijke noordkust

Baaien, duinen, heuvels en havens kenmerken het oostelijke deel van de Canadese provincie Prince Edward Island. Het is hier veel minder toeristisch dan in het midden. Het noorden van dat oosten is vooral een gebied van natuurlijke landschappen, vogels, kleuren en glooiende vlaktes. Op deze pagina meer over die noordkust.

Greenwich

PEI National Park

Het dorpje Greenwich geeft toegang tot het apart liggende oostelijke deel van het Prince Edward Island National Park. Het betreft een vierhonderd hectare grote punt van de noordoever van St. Peters Bay met bijzondere, zeer grote, met helmgras begroeide zandduinen die uniek voor Noord-Amerika worden genoemd. Daar achter liggen wetlands, meren en bossen. Er lopen enkele wandelroutes over plankiers door dit kwetsbare gebied. In het park zijn onder andere ook grafheuvels van de Abegweit-mensen, een van de inheemse Mi’kmaq-volkeren. Bewoning gaat tot zo’n tienduizend jaar terug. In een informatiecentrum net voor het park aan het eind van Greenwich Road/Route 313 zijn exposities over de vroegere bewoners en flora en fauna. Ook is er een grote maquette van het gebied. Het is open van begin juni tot eind september. Het natuurgebied zelf is het hele jaar toegankelijk. Zie voor het hoofdgedeelte van het PEI National Park de aparte pagina.

Naufrage

Shipwreck Point

Voor een wandeling in eenzaamheid is het park Shipwreck Point een mogelijkheid. Dat ligt bij het vissersdorpje Naufrage. Hier vandaan wordt gevist op zeekreeft en tonijn. Op de aanlegsteigers liggen de fuiken hoog opgestapeld als die niet in de zee liggen te wachten op de kreeften. Langs de boulevard staan oude, verweerde vissershuisjes en iets daar vanaf aan de westkant van de haven staat één van slechts twee volledig betonnen vuurtorens in PEI. Deze staat op privéterrein en is daarom alleen van een afstandje te bekijken, hoewel dorpelingen best bereid zijn te vertellen hoe je naar boven kunt. Het Shipwreck-park herinnert aan schipbreuk lijdende vissers die tijdens spookachtige stormen op de Gulf of St. Lawrence en de Atlantische Oceaan de veilige thuishaven niet meer konden bereiken. Naufrage is Frans voor schipbreuk.

10 prachtige bestemmingen in Oostelijke noordkust en Oost-Canada