Prince Edward Island

Swipe

Oostkant Malpeque Bay

De noordelijke helft van het centrale deel van de Canadese provincie Prince Edward Island heet Annes Land. Dit is het gebied waar veel verhalen van Anne of Green Gables zich afspelen in een reeks boeken geschreven door Lucy Maud Montgomery en in het Nederlands vertaald als Anne van het Groene Huis. Montgomery is geboren en getogen in dit deel van Prince Edward Island. Er zijn wat bosgebieden maar vooral de stranden langs de Gulf of St. Lawrence trekken veel bezoekers. Op deze pagina eerst nog aandacht voor de oostkant van de Malpeque Bay in het westen van Annes Land; de baai die de eilandprovincie bijna in tweeën splitst.

Kensington

Water Gardens

Een replica van wat koning Arthurs Camelot-kasteel wordt genoemd, is te vinden in Water Gardens in Kensington. Dat is een tuinencomplex rond een groot gebouw waarin dit kasteel staat. Het wordt omringd door straatjes uit middeleeuws Londen. In enkele bijpassende exposities wordt daarover meer getoond. In de tuinen staan ook modellen van beroemde Europese bouwwerken als de Eiffeltoren en Schloss Neuschwanstein. De ingang is aan 81 Victoria Street West/Route 2 en het park is geopend van half juni tot begin oktober.

Kensington Train Station

Een historisch spoorwegstation ligt aan 17 Commercial Street/Route 20. Er rijden tegenwoordig geen treinen meer op Prince Edward Island, maar eind negentiende eeuw was er één spoorlijn van zo’n 235 kilometer lang die de belangrijkste plaatsen met elkaar verbond. In het museumdeel van dit Kensington Train Station (ook de plaatselijke bibliotheek zit erin) zijn daarover displays te bekijken. Het is toegankelijk van half juni tot begin september.

Burlington

Woodleigh Replicas and Gardens

Zo’n dertig in diverse schalen nagebouwde Britse kastelen en Engelse tuinen zijn te vinden in Woodleigh Replicas and Gardens net buiten Burlington aan Route 234. Ernest Johnstone wilde hiermee een tastbare herinnering maken aan wat hij bij zijn verblijf in Schotland en Engeland tijdens de Eerste Wereldoorlog had gezien. Zijn zoon Archie zette die hobby voort. Sinds 1958 kan publiek er komen kijken. Nu zorgen Peter en Linda Steele ervoor dat het complex in stand gehouden wordt. In de gebouwen, zowel levensgroot als op modelmaat, bevinden zich displays over koningen, koninginnen, clans, spoken en hetgeen hier is gebouwd. Open van begin juni tot eind september.

Malpeque

Keir Memorial Museum

Uit de Malpeque Bay worden oesters gehaald die overal in Prince Edward Island worden geserveerd. De meeste van deze Malpeque Bay-oesters worden in het dorp Malpeque aan land gebracht en verhandeld. Ze zijn hier ook vers te koop. In het Keir Memorial Museum aan 2214 Route 20 zijn exposities over deze oestervisserij. Ook zijn er displays over onderwerpen rond de Mi’kmaq-volkeren, de Acadiërs en het Britse begin van Malpeque als het gehucht Princetown. Het museum zit in een voormalige presbyteriaanse kerk en is open van begin juli tot begin september.

Bootexcursies

Vanuit Malpeque worden diverse bootexcursies aangeboden. Je kunt onder andere diepzeeduiken, kajakken en diepzeevissen in de Malpeque Bay en de Gulf of St. Lawrence.

10 prachtige bestemmingen in Oostkant Malpeque Bay en Oost-Canada