Prince Edward Island

Swipe

Oostpunt

Op deze pagina enkele bezienswaardigheden op de meest oostelijke punt van de Canadese provincie Prince Edward Island. Hier ontmoeten de wateren van de Gulfe of St. Lawrence en de Northumberland Strait elkaar.

Elmira

Railway Museum

Het eind van de spoorlijn aan de oostkant van het eiland was in Elmira. Tot 1964 konden passagiers met de trein tot hier komen. In 1989 kwam ook een eind aan het vrachtvervoer per trein. Het uit 1912 daterende spoorwegstation van Elmira werd in 1975 heropend als museum. Sindsdien zijn er diverse gebouwen en perrons ingericht en opgetuigd met attributen en meubilair over en uit de spoorweg-glorietijd van heel PEI. Extra aandacht is er voor de invloed van de spoorverbindingen bij de totstandkoming van Canada. Ook is hier naar eigen zeggen een van de grootste collecties modeltreinen van Canada. Het Elmira Railway Museum is aan Elmira Road/Route 16A en is geopend van half juni tot half september.

North Lake

Tonijnhoofdstad

Vanuit het haventje van North Lake vertrekken tussen begin juli en eind september dagelijks kleine vissersboten voor een jacht op tonijn. Er worden hier in de Gulf of St. Lawrence zulke knapen van die vissoort uit het water gehaald, dat het dorp zich de tonijnhoofdstad van de wereld noemt. Er zijn diverse mogelijkheden om zelf een hele dag op tonijnjacht te gaan. Een gevecht met zo’n reuzenvis kan soms wel drie uur of meer in beslag nemen voor het dier verslagen is en aan boord getakeld kan worden. In september wordt ook op haaien gejaagd. Gewoon diepzeevissen kan echter ook evenals kijken naar walvissen, zeehonden en dolfijnen.

East Point

East Point Lighthouse

Aan het uiterste eind van de noordoostpunt van de provincie Prince Edward Island ligt East Point. De Gulf of St. Lawrence perst zich hier richting Northumberland Strait. Net als aan de westpunt kan dat voor spectaculaire getijdenwisselingen zorgen. Het beste zicht daarop wordt geboden vanaf het bovenste platform van de vuurtoren East Point Lighthouse. Die staat aan 404 Lighthouse Road, net voorbij het gehucht East Point. In het gebouwtje waarin vroeger een misthoorn was opgesteld, zijn nu displays te bekijken met handvaardigheidsproducten en informatie over vuurtorens in het algemeen en die van East Point in het bijzonder. De toren is open van half juni tot eind augustus, het misthoornpand van begin juni tot eind september.

Confederation Trail

East Point is ook het beginpunt (of eindpunt) van de superroute Confederation Trail. Deze is circa 250 kilometer lang en verbindt de oostpunt en de westpunt van het eiland. Daarom wordt hij ook de ‘Tip to Tip’-route genoemd. De trajecten gaan voornamelijk over voormalige spoorlijnen en door vlak terrein. Ze zijn bedoeld om lopend of fietsend te worden afgelegd. Een kaart met een beschrijving ervan is verkrijgbaar in de toeristenbureaus. De route loopt van East Point tot North Cape aan de uiterste noordwestkant van Prince Edward Island. Op de kaarten staan als start- en eindpunten Elmira in het oosten en Tignish in het westen. Dat zijn echter de plaatsen waar de spoorlijn ophield. De wegen lopen helemaal door naar de echte tippen.


10 prachtige bestemmingen in Oostpunt en Oost-Canada