Prince Edward Island

Swipe

Rond New London Bay

Hier bezienswaardigheden rond de New London Bay in de Canadese provincie Prince Edward Island, aan de noordkant van Annes Land en met veel verwijzingen naar Anne of Green Gables. Zie over de Anne-boeken ook de pagina over Cavendish.

Park Corner

Bij het dorp Park Corner kom je volop in het land van Lucy Maud Montgomery's Anne van het Groene Huis. Diverse musea, historische huizen en andere bouwwerken hier zijn gewijd aan Montgomery’s bedenksels of aan deze schrijfster zelf en haar familie.

Anne of Green Gables at Silver Bush

Van het woonhuis van Montgomery’s oom John en tante Annie Campbell aan Route 20 in Park Corner is het Anne of Green Gables Museum at Silver Bush gemaakt. Het staat in een stuk bos bij Campbells Pond, door de schrijfster Lake of Shining Waters genoemd, het meer van de glinsterende wateren. Als kind bracht Montgomery hier veel tijd door en in 1911 werd hier haar huwelijk met dominee Ewan MacDonald voltrokken. In dit museum zijn persoonlijke bezittingen van de schrijfster tentoongesteld waaronder Annes betoverde boekenkast. Het huis dateert uit 1872 en is nog altijd in het bezit van de Campbell-familie. Open van half mei tot half oktober.

Montgomery Heritage Museum

Nog meer persoonlijke bezittingen van Montgomery zijn in dit dorp te vinden in het Lucy Maud Montgomery Heritage Museum aan 4605 Route 20. Dat is gevestigd in een huis dat eigendom was van een grootvader van de schrijfster, senator Donald Montgomery. Er zijn exposities over de Montgomery-familie, attributen die model hebben gestaan voor thema’s in Annes verhalen, en gesigneerde eerste drukken van Montgomery’s boeken. Het huis dateert van het laatste kwart van de achttiende eeuw. Dit museum is open van begin juni tot eind september.

New London

Geboortehuis Montgomery

Schrijfster Lucy Maud Montgomery is in 1874 geboren in Clifton. Ze was echter nog geen 2 jaar oud toen haar moeder aan tuberculose overleed. De ouders van haar moeder woonden in Cavendish en namen de zorg voor haar op zich. Clifton heet tegenwoordig New London. Het uit circa 1850 daterende huisje van Montgomery’s ouders staat aan Route 20 op de hoek van Route 6 en is nu een museum. Er zijn Victoriaanse meubels te zien en talrijke voorwerpen van Montgomery waaronder plakboeken en een replica van haar trouwjapon. Open van half mei tot half oktober.

Stanley Bridge

Jurassic Bart’s Dinosaur Museum

Dankzij het feit dat veel van de Anne-boeken zich in deze regio afspelen en dat veel mensen die plekken komen opzoeken, zijn er ook tal van andersoortige toeristische en recreatieve activiteiten ontstaan. In Stanley Bridge bijvoorbeeld is aan Route 6 Jurassic Bart’s Dinosaur Museum. Hier zijn allerlei skeletten en onderdelen van dinosaurussen te bekijken. Naar verluidt zijn restanten van de eerste dinosaurus van Canada hier in de buurt gevonden. In displays zijn zowel echte fossielen als reproducties uitgestald. Buiten is een park met huis- en boerderijdieren. Open van half juni tot begin september.

Marine Aquarium

Hier is ook aan Campbellton Road/Route 238 het Prince Edward Island Marine Aquarium met vijvers en aquaria waarin zeehonden, Malpeque Bay-oesters en diverse vissoorten zitten die voorkomen in de Gulf of St. Lawrence en de Atlantische Oceaan. Ook is hier naar eigen zeggen Noord-Amerika’s grootste verzameling opgezette vogels. Verder zijn er vitrines met vlinders vanuit de hele wereld en displays over de historie van de Malpeque-oestercultuur. Het complex is open van begin juni tot eind oktober.

10 prachtige bestemmingen in Rond New London Bay en Oost-Canada