Prince Edward Island

Swipe

Zuidelijk deel oostkust

Hier zijn de meest interessante bezienswaardigheden aan het zuidelijke deel van de oostkust van de Canadese provincie Prince Edward Island, van Brudenell ongeveer halverwege die kust tot Murray Head in het zuiden.

Brudenell Point

Three Rivers

Aan het eind van Route 319 ten oosten van Brudenell is Brudenell Point. Daar was in de achttiende eeuw het dorp Three Rivers. Of eigenlijk Trois Rivières, want het was gesticht door Franse kolonisten onder leiding van Jean Pierre Roma. Soms werd het daarom ook wel Roma genoemd. Toen de Engelsen het eiland in 1745 in bezit namen, werd de nederzetting verlaten. In de negentiende eeuw vestigde de Macdonald-familie zich er en bouwde er een handels- en scheepsbouwimperium. Zoon Andrew was in de jaren zestig van de 19e eeuw een van de leidende politici bij de vorming van de confederatie Canada. Delen van Roma’s nederzetting zijn opgegraven en gereconstrueerd. Nu vormen die een openluchtmuseum waar op werkdagen in juli en augustus rondleidingen gegeven worden en aan Roma gerelateerde activiteiten gehouden worden. Begin september vindt er het Fête Roma plaats met muziek, dans en maaltijden op basis van achttiende-eeuwse recepten. Door de beboste omgeving lopen enkele wandelroutes. De ingang is aan 78 Roma Point Road/Route 319.

Murray River

Murray Harbour

De Murray Harbour is een grote baai waarin de Murray River uitstroomt op weg naar de Northumberland Strait. Er liggen tal van eilandjes met geliefde plekken van zeehonden om te zonnen. Vanuit het plaatsje Murray River worden er bootexcursies naar toe gehouden. De tocht gaat dan onder andere langs een mosselkwekerij en Bird Island, waar blauwe reigers, sternen en zo en af en toe een Amerikaanse zeearend in het vizier komen. Uitgevaren wordt tussen begin juni en eind september.

Old General Store

Aan 9387 Main Street is de Old General Store. In dit uit 1860 daterende pand zijn onder meer handvaardigheidsproducten, stoffen, geborduurde dekens, dekbedden en spreien, vele soorten sieraden, kunst en muziek van kunstenaars en handwerkslieden van Prince Edward Island te zien. Op de buitengevel is een muurschildering aangebracht over de gouden eeuw van de zeilvaart. Open van half juni tot eind september.

Gladstone

Kings Castle Provincial Park

Aan de zuidoever van de Murray Harbour ligt bij het dorp Gladstone het Kings Castle Provincial Park. Daarin is een tuin met standbeelden en bouwsels uit bekende sprookjes als Roodkapje, Broer Konijn en Assepoester. Er zijn ook een strand, speelveldjes en barbecueplaatsen. De ingang is aan 1887 Gladstone Road/Route 348 en het is open van half juni tot half oktober.

Beach Point

Cape Bear Lighthouse Museum

Murray Head is de uiterste oostpunt van de zuidkust van de baai Murray Harbour en van PEI zelf. Hier ligt het dorp Beach Point met vlakbij de Cape Bear-vuurtoren. Naar verluidt werd in een Marconi zend- en ontvangststation bij deze toren op 14 april 1912 een van de eerste noodsignalen opgevangen van de Titanic toen deze tegen een ijsberg was gevaren. Hierover is het een en ander te zien in het Cape Bear Lighthouse and Marconi Museum. Dat is in deze vuurtoren en een belendend gebouwtje gehuisvest. De toren dateert uit 1881 en is ruim twaalf meter hoog. Van bovenaf wordt een mooi uitzicht geboden over de Northumberland Strait. De ingang is aan het eind van Blackbrook Road en het museum is open van half juni tot half september.

10 prachtige bestemmingen in Zuidelijk deel oostkust en Oost-Canada