Prince Edward Island

Swipe

Zuidoostkust

De zuidoostkust van de Canadese provincie Prince Edward Island is de plek waar de veerboot van en naar het vasteland van Canada afmeert, meer precies in de provincie Nova Scotia. Het is er ook relatief warm met stranden aan de kust van de Northumberland Strait. Op deze pagina enkele bezienswaardigheden aldaar.

Little Sands

Rossignol Estate Winery

Dat het aan de zuidkust van Prince Edward Island best warm kan worden, bewijst het bestaan van een wijnmakerij bij Little Sands. Daar is aan 11147 Shore Road/Regional Route 4 Rossignol Estate Winery gevestigd. Wijngaarden en wijnmakerij zijn van begin mei tot eind oktober te bezoeken en er is een wijnproeflokaal bij.

Wood Islands

Northumberland Ferries

Met twee veerboten vaart Northumberland Ferries tussen de Canadese provincies Prince Edward Island en Nova Scotia heen en weer: het motorschip Confederation en het motorschip Holiday Island. Zij doen dat over de Northumberland Strait tussen Wood Islands aan de zuidoostkust van PEI en Caribou bij Pictou aan de noordkust van Nova Scotia. De overtocht duurt ongeveer 75 minuten. Gevaren wordt van begin mei tot half december. De terminal is aan het zuidelijke eind van Route 315. Informatie via tel. +1-902-566-3838. Net als bij de Confederation Bridge is de overtocht van Nova Scotia naar Prince Edward Island gratis maar moet wel betaald worden om van de eilandprovincie naar Nova Scotia te gaan.

Plough the Waves Centre

Vlak bij de veerbootterminal op de kruising van Routes 4 en 315 is het Plough the Waves Centre. Daarin zit een toeristenbureau met folders en kaarten over het eiland en een reserveringsservice voor hotels, B&B’s en campings. Ook zijn er enkele winkeltjes. Het toeristenbureau is open van half mei tot eind oktober, de rest van het complex het hele jaar.

Lighthouse Interpretive Museum

Langs de veerbootterminal loopt de Wood Islands Park Road. Aan het eind daarvan staat het Wood Islands Lighthouse Interpretive Museum. In het vroegere woongedeelte van deze vuurtoren is een museum met exposities over onder andere de historie van de veerdienst en van deze uit 1876 daterende toren. Ook is er een display over ‘rum runners’, smokkelaars van drank in de tijd van de algehele drooglegging van Noord-Amerika in de eerste helft van de twintigste eeuw. Boven is een uitkijkplatform met zicht op aankomende en vertrekkende veer- en vissersboten. Het is geopend van half juni tot half september.

Orwell

Orwell Corner Historic Village

Even ten noorden van het ten westen van Wood Islands gelegen Point Prim-schiereiland ligt Orwell. Hier is aan Vernon Road/Regional Route 2 het Orwell Corner Historic Village. Dat is een openluchtmuseum met de sfeer van een agrarisch dorpje in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het is open van eind mei tot half oktober, tot eind juni alleen op werkdagen en vanaf begin september niet op vrijdag en zaterdag. Van eind juni tot half september zijn er op woensdagavonden ceilidhs met doedelzakmuziek, dansers, vioolspelers, verhalenvertellers en zangers.

Andrew Macphail Homestead

Vlak bij het museumdorp van Orwell Corner staat aan 269 Macphail Park Road de Sir Andrew Macphail Homestead. Dat is een boerenhofstede en het geboortehuis van een van PEI’s belangrijkste schrijvers, artsen en wetenschappers. Het huis laat zien hoe Macphail woonde. In een schuur is een natuurcentrum ingericht waar onder andere wordt getoond waarmee Macphail op het gebied van natuurbeheer bezig was. Het wordt nog steeds voor onderzoek en educatie gebruikt. Op het terrein zijn wandelroutes, een kwekerij van inheemse bomen en struiken en enkele plekken voor het observeren van vogels. Open van half juni tot eind september.

10 prachtige bestemmingen in Zuidoostkust en Oost-Canada