Provincie Ciego de Ávila

Swipe

De Cayo’s

Een 35 kilometer lange weg, waarvan 17 kilometer dwars door zee werd aangelegd, verbindt het vasteland met het voor de noordkust van de provincie Ciego de Ávila gelegen eiland Cayo Coco. Het is een onderdeel van de Archipiélago de Camagüey, waarvan vele eilandjes (Cayo betekent: klein eiland) vroeger of later met elkaar verbonden zullen zijn.

Het aanleggen van verbindingen is weliswaar een heel karwei, maar kent niet de problemen van bijvoorbeeld sterke stromingen en diepe wateren. De vaste verbinding maakt het mogelijk om een exotisch vakantieoord te bereiken, wat niet alleen aan de strand- en zonzoeker, maar ook aan de natuurliefhebber veel te bieden heeft. Er zijn vijfsterren resorts beschikbaar, al dan niet op basis van de zg. all-inclusive formule.

De parken zijn schitterend aangelegd en recreatieteams staan dag en nacht klaar om het de vakantieganger naar de zin te maken. Voor wie daarin geen zin heeft, of eens een dag op zichzelf wil zijn: op de meer dan 20 kilometer lange hagelwitte stranden is altijd wel een plek te vinden waar rust heerst. Voor de natuurliefhebber vormen de Cayo’s een verhaal apart.

Vissers kunnen hier hun hart ophalen op zowel zoet- als zoutwatervis, vogelliefhebbers krijgen de kans om bijna 260 verschillende soorten land- en watervogels te ontdekken, waaronder de inlandse vogel die verantwoordelijk is voor de naamgeving van het eiland: coco (lokale naam voor witte ibis (Eudocimus albus)) en natuurlijk (vooral in de wintermaanden) de flamingo. Er leven wilde dieren in overvloed, zelfs wilde paarden komen er nog voor. Er groeien meer dan 140 verschillende soorten planten en bloemen, waarvan een aantal nergens anders op de wereld voorkomt.

Kortom: de Cayo’s vormen een gebied dat nog nauwelijks door toeristen werd ontdekt, een stuk onbedorven natuur. Er is een vliegveld in Ciego de Ávila, maar doorreizen vanaf Varadero of Holguín per bus, zonder ter plaatse te overnachten, is vrijwel uitgesloten. De transfer per bus duurt ongeveer 7 uur. Het geringe aanbod op de Nederlandse en Belgische markt van vakanties op de Cayo’s heeft vooral met de bereikbaarheid te maken.

Tot de in ontwikkeling zijnde Cayo’s behoren o.a. Cayo Guillermo en Cayo Romano. De eerste behoort, nét als Cayo Coco, tot de provincie Ciego de Ávila, de laatste tot Camagüey. Ook hier wordt het steeds beter mogelijk een verblijf te boeken. De plannenmakers hebben uitgerekend dat het gebied waarin de eilanden zich bevinden uiteindelijk ongeveer 15.000 hotelkamers kunnen bevatten zonder de natuur in gevaar te brengen.

De wens is hierbij waarschijnlijk de vader van de gedachten. Met het toerisme nog maar nauwelijks in opkomst, hebben de flamingo’s bijvoorbeeld zich al grotendeels teruggetrokken op westelijker gelegen eilandjes. De vakantieganger dient zich te realiseren dat eendaagse uitstapjes op het vasteland vrijwel tot de onmogelijkheden behoren, hoewel een bezoek aan Morón en omgeving geen probleem vormt.

Voor onbedorven Cayo’s en stranden moet u naar de zuidelijke kust van Ciego de Ávila afreizen. Van de in de Caribische Zee gelegen Cayos Ana Maria heeft nog geen toerist gehoord. Het is een schitterend gebied voor sportvissers, natuurliefhebbers en rustzoekers. Degene die er naar toe wil zal zélf het een en ander moeten regelen, bijvoorbeeld in de kustplaats Júcaro.

Provincie Ciego de Ávila

10 prachtige bestemmingen in De Cayo’s en Cuba