Provincie Forlì

Swipe

Provincie Forlì

Cesena

De stad Cesena, in de 15e eeuw in bezit van de familie Malatesta, is een belangrijk handelscentrum.

Het grote centrale plein Piazza del Popolo is een typisch sfeerrijk Italiaans plein, met bankjes waar de ouderen in de vooravond samenkomen rond een laat-l6e-eeuwse fontein. Het Palazzo comunale met portalen dateert uit de 14e eeuw, maar is in 1725 verbouwd.

Het plein wordt beheerst door de strenge wand van de Rocca Malatestiana. Een trap voert naar het park, waarin het kasteel staat met torens en bastions, dat vanaf de 14e eeuw gebouwd is door Galeotto Malatesta. In een van de twee torens is het Museo della Civiltà Contadina gevestigd met voorwerpen en stijlkamers uit de boerencultuur.

Straten met arcaden voeren naar de San Giovanni Battista, een van oorsprong gotische kerk uit de 14e eeuw. De kathedraal heeft baksteenfaçade zonder versieringen. Binnen bevindt zich de graftombe van A. Malatesta uit 1567 en een renaissance-altaar vervaardigd door G. Bregno uit ca.1500.

De Biblioteca Malatestiana is een van de oudste en perfect geconserveerde humanistische bibliotheken, gesticht in opdracht van Malatesta Novello en uitgevoerd door Matteo Nuti omstreeks 1450. Een portaal met besneden lijsten uit 1454 geeft toegang tot de lange aula, waar honderden door de schoonheid van de letters en miniaturen zo kostbare handschriften worden bewaard. In een andere zaal is de Biblioteca Piana, de privé-bibliotheek van de uit Cesena afkomstige paus Pius VII Chiaramonti, met manuscripten, miniaturen, incunabelen en andere zeldzame uitgaven.

Omgeving

In 1564 besloot aartshertog Cosimo de’Medici ter verdediging van zijn rijk in Terra del Sole, 7 km zuidwestelijk van Forlì, een complete ommuurde stad aan te leggen met sterke bastions en torens. Aan de noordzijde stond het Castello del Governatore, aan de zuidkant het Castello del Capitano en aan het centrale plein het Palazzo dei Commissari, residentie van de gouverneur van 1579 tot 1784.

Predappio

In het dorp Predappio is in 1883 Benito Mussolini geboren. Halverwege de hoofdstraat is de halve cirkel van de Piazzale Garibaldi. Hiervandaan leidt een bospad omhoog naar het geboortehuis van Mussolini, waar de familie twee kamertjes op de eerste verdieping had. Tegenwoordig is dit een museumpje, dat alleen in het weekend open is. De smidse van Benito's vader Alessandro was daaronder.

De hoofdstraat wordt omringd door gebouwen in de strakke fascistische stijl uit de jaren twintig. De Duce heeft zijn geboortedorp bedacht met monumentale nieuwbouw in rode baksteen en wit marmer. Vooral vanaf het plein voor de parochiekerk is die nieuwbouw goed zichtbaar.

Mussolini ligt ook in Predappio begraven, op de lokale begraafplaats San Cassiano in Pennino, 4 km op de weg langs de parochiekerk. Links is een 11e-eeuwse kerk San Cassiano. Achterin de begraafplaats is crypte voor de familie Mussolini. In augustus 1957 zijn de resten van Il Duce hier bijgezet in de crypte die tijdens zijn regime voor de familie Mussolini is gebouwd. Een tiental jaar later werden ook zijn hersens toegevoegd, die in de VS jarenlang op afwijkingen waren onderzocht. In de kleine ondergrondse ruimte staan vijf eenvoudige tombes, voor de Duce, zijn vrouw Rachele, zijn dochter Alessandra, en de zoons pianist Romano en piloot Bruno. Boven de grootste tombe staat een marmeren borstbeeld van Benito. In glazen kasten erachter bevinden zich zijn zwarte rijlaarzen en zijn zwarte hemd.

Predappio doet nog goede zaken met de herinnering van Mussolini. Bij het binnenrijden van het plaatsje zijn aan beide kanten van de weg grote winkels te zijn waar allerhande fascistische souvenirs worden verkocht. Stand- en borstbeelden in vele maten, foto’s van Benito te paard, Benito op de fiets, Benito pratend. Er zijn Mussolini-handdoeken en Mussolini-asbakken, maar ook wijn uit de streek met de kop van Benito op het etiket. Mussolini brengt nog steeds geld in het laatje.

10 prachtige bestemmingen in Provincie Forlì en Emilia-Romagna