Provincie Granma

Swipe

Provincie Granma

Oppervlakte: 8.376 km²
Aantal inwoners: 836.000 (2011)
Inwoners per km²: 100
Hoofdstad: Bayamo.

Bijzonderheden: Suiker- en koffieplantages, uitgestrekte rijstvelden. Tuinbouw en visserij. Sierra Maestra gebergte. Van grote betekenis tijdens alle revoluties. Veel natuurschoon. 

Granma, een van de provincies die is ontstaan uit het vroegere El Oriente, is genoemd naar het jacht waarmee Fidel Castro, Che Guevara en nog 80 anderen in 1956 vanuit Mexico de oversteek naar Cuba maakten. Als er één gebied is op Cuba waarin revoluties hun bakermat vonden, is het Granma. Het lijkt wel of de bevolking er vanaf Columbus op is getraind om strijd te voeren tegen overheersers.

In de jaren dat Spanje nog maar pas het bewind over Cuba voerde, was Manzanillo al het centrum van smokkelwaar waarvan de opbrengsten aan de Spaanse schatkist werden onttrokken.

De bevolking van Granma heeft door de eeuwen heen naar onafhankelijkheid gestreefd en was bereid daarvoor strijd te leveren en in opstand te komen tegen het gezag. Granma stond aan de wieg van de eerste onafhankelijkheidsoorlog onder Manuel de Céspedes en is nauw verwant aan de namen van José Martí en Fidel Castro.

Het landschap van de provincie heeft twee gezichten. Het vlakke land aan Cuba’s langste rivier de Rio Cauto en de bergen van de Sierra Maestra. Cuba’s hoogste berg ligt in dit massief, de Pico Turquino, 1994 meter hoog en de enige plaats op Cuba waar het weleens vriest. De provincie herbergt twee nationale parken, Sierra Maestra en Desembarco del Granma.

Provincie Granma

10 prachtige bestemmingen in Provincie Granma en Cuba