Provincie Nyanza

Swipe

Homa Bay

Vlak bij Lake Victoria, gelegen aan een smalle baai, vindt u Homa Bay, kortweg Homa. Het is een gezellig, druk stadje waar u alles kunt kopen wat u nodig zou kunnen hebben. In de nabijheid liggen Mt.Homa en het Ruma N.P.. De inwoners van Homa bestaan in hoofdzaak van de landbouw. De producten worden vervoerd naar de markt in Kisumu. Homa zelf is nu niet bepaald een stad waar men weken zou willen doorbrengen, maar de omgeving heeft genoeg te bieden om een verblijf van enkele dagen te rechtvaardigen. In de nacht trekken de vissers eropuit om op omena, een sardineachtige, te vissen. Ze lokken de vis met behulp van een sterke lamp en omdat dat gebeurt op vele tientallen bootjes, levert het een feeëriek schouwspel op.

Iets ten noorden van Homa Bay ligt Kendu Bay, de plaats waar u de veerboot kunt nemen naar Kisumu. Mocht u in dit plaatsje komen, neem dan een kijkje bij het Simbi Lake, even buiten de stad nabij Lake Victoria. Waarschijnlijk heeft u nog nergens ter wereld een vulkaanmeer aangetroffen met zulk heldergroen water. Laat u de legendes die over het meer de ronde doen vertellen! Door de lokale bevolking wordt het meer ‘Simbi Nyaima’ genoemd wat zoveel wil zeggen als ‘Simbi de overstromer’.

Een van de opmerkelijkste archeologische vindplaatsen is Thimlich Ohinga, ongeveer 60 kilometer ten zuidwesten van Homa Bay nabij het dorp Karingu. Het belangrijkste bouwwerk bestaat uit een centraal gebouw van zo’n 150 meter in doorsnede dat wordt omgeven door een aantal kleinere gebouwen. De geschiedenis gaat terug tot in de 15e eeuw. Er zijn nog veel mysteries rond het complex, waarvan de muren op sommige plaatsen wel drie meter hoog zijn.

Een dam verbindt het vasteland met het Rusinga Island, noordwestelijk van Homa Bay en ten noorden van Ruma N.P.. De weg is tamelijk slecht en wellicht is het verstandig om gebruik te maken van de veerpont. Op het agrarische eiland ligt het dorp Mbita, de geboorteplaats van Tom Mboya (1930), de Keniaanse politicus die een belangrijk voorvechter was voor Keniaanse onafhankelijkheid. In 1969 werd hij vermoord door een Kikuyu sluipschutter tijdens rassenrellen, althans zo wordt beweerd. Andere verhalen wijzen op een koele moord door de Keniaanse politie op Brits gezag nadat de onlusten door hen doelbewust waren uitgelokt. Het mausoleum van Mboya bevindt zich op het eiland.

Een wandeling rond het eiland kan een aangename bezigheid zijn, verdwalen is uitgesloten. Het is er vrijwel zeker behoorlijk warm, dus neem een ruime hoeveelheid water mee. Op het eiland verrichtte Louis Lakey opgravingen en bracht miljoenen jaren oude fossielen aan het licht. Vanuit Mbita onderhouden houten schepen de verbinding met omliggende eilanden en het vasteland. U moet er rekening mee houden dat veel inwoners u zullen benaderen als een bezienswaardigheid, men is niet gewend aan bezoek. U zult echter een vriendelijkheid aantreffen die u bijna nergens anders meer vindt.

Vanuit de Rusinga Island Fishing Club kunnen hengelsportliefhebbers hun hart ophalen, maar ook voor spotters van vogels is het een aangename plek om te vertoeven.

Een bezoek aan Mfangano Island wordt vooral aanbevolen aan degenen die zich voor rotsschilderingen interesseren. U vindt ze in een grot in het noorden van het eiland en ze tonen aan dat er al vele eeuwen terug mensen in dit gebied woonden. Helaas is men er nog niet achter welk volk verantwoordelijk was voor de schilderingen. Evenmin weet men wanneer ze in de grot zijn aangebracht en waarom.

Onderdak

In de stad en directe omgeving vindt u tal van overnachtingsmogelijkheden; ook op de eilanden kunt u overnachten, de prijzen zijn hier echter behoorlijk hoog, raadpleeg een lokale touroperator.

Provincie Nyanza

10 prachtige bestemmingen in Homa Bay en Kenia