Provincie Nyanza

Swipe

Ruma National Park

•    Oppervlakte: 120 km2
•    Provincie: Nyanza
•    Te bereiken vanuit/via: Kisumu
•    Beste bezoektijd: het gehele jaar
•    Diersoorten o.a.: Roan antilopes, buffels, zebra’s, luipaarden
•    Vogels: ongeveer 150 soorten
•    Landschap: savannen en bos op een hoogte tot 1600 meter
•    Verblijfsmogelijkheden: kampeerplaatsen
•    Bijzonderheden: niet populair vanwege aanwezigheid van de tseetseevlieg.
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

Vanuit Nairobi neemt u de A104 in noordwestelijke richting en u verlaat deze nabij Nironi naar links. U bevindt zich nu op de B3 die u blijft volgen tot Kisii. Hier kiest u voor de weg naar Homa Bay van waaruit het park eenvoudig te bereiken is. In het natte seizoen is het beter om de A104 te blijven volgen tot voorbij Nakuru om dan nabij Kedowa linksaf de B1 op te gaan richting Kericho. Vanuit die plaats gaat u rechtdoor via de C23 naar Kisii.

Algemene informatie

Het park ligt op een schiereiland dat zich in Lake Victoria uitstrekt. Vanaf het gebergte in de omgeving heeft men op sommige plaatsen een fraai uitzicht op de vele eilanden voor de kust. Het park wordt weinig bezocht en dat heeft te maken met de aanwezigheid van de tseetseevlieg. De aanwezigheid van deze kwelgeesten maakt het park ook nog uniek, vrijwel nergens elders in Kenia treft u de tseetseevlieg nog aan. U dient zich daar dus tegen te wapenen. Om deze reden zult u ook tevergeefs uitkijken naar vee in dit gebied, de tseetseevlieg, overbrenger van de gevreesde slaapziekte, is dodelijk voor ‘normaal’ vee. Het park kreeg zijn status in 1966 omdat het de enige plaats was waar nog Roanantilopen voorkwamen. Ondanks de geringe oppervlakte (het park is slechts 120 km2 groot), zijn er uitstekende mogelijkheden voor safari’s, niet alleen per auto, ook te voet laat een gedeelte van dit park zich uitstekend ontdekken. Er zijn zelfs mogelijkheden voor hengelsporters.

Flora en fauna

Het landschap bestaat uit veel doornbossen en -struiken, afgewisseld door savannen. De aanwezigheid van water zorgt ervoor dat het wildleven zeer gevarieerd is. Het park is gelegen op een hoogte tussen 1200 en 1600 meter. Behalve de al genoemde Roanantilope vindt u er rietbokken, giraffes, buffels, luipaarden, servals en hyena’s.

Accommodatie

In het park bevindt zich een tweetal kampeerplaatsen, uw inkopen zult u moeten doen in bijvoorbeeld Homa Bay, waar ook wat meer keus is om onderdak te vinden.

Provincie Nyanza

10 prachtige bestemmingen in Ruma National Park en Kenia