Provincie Parma

Swipe

Fidenza

Fidenza is in deze provincie de meest westelijke stad langs de Via Emilia. Hier werd in 291 de heilige Donnino onthoofd, waarna de plaats naar hem Borgo San Donnino werd genoemd. Pelgrims die over de Via Francigena trokken verbleven hier voordat zij de Taro overstaken in de richting Rome. In 1927 werd de naam Borgo San Donnino vervangen door Fidenza, naar de Romeinse naam Fidentia.

De Duomo is een van de beste voorbeelden van de romaans-Padanische bouwstijl, gesticht in de 11e eeuw en voltooid in gotische stijl in de 13e eeuw. De façade is indrukwekkend, geflankeerd door twee torens en met drie portalen met voorportalen. Het bovendeel is onvoltooid. Het rijke beeldhouwwerk aan de zijportalen, van Lombardische meesters, is ouder dan het werk van Benedetto Antelami, die het grandioze middenportaal en het beeldhouwwerk binnen maakte met als hoogtepunt ‘Christus als rechter’ in de apsis (begin 13e eeuw). In de crypte bevindt zich de groep ‘Madonna in trono’ van Antelami. Opmerkelijk aan het rechterportaal is de afgebeelde rij pelgrims.

Het Palazzo Comunale aan het centrale Piazza Garibaldi is een gotisch gebouw uit het begin van de 14e eeuw met twee vleugels en torens uit de 16e eeuw.

12 km oostelijk van Fidenza ligt Fontanellato, een knus dorp met middeleeuwse keistraatjes met arcaden.

Het hart van de plaats wordt gevormd door Rocca San Vitale. Met zijn rode muren met hoektorens en kantelen vormt dit een van de bekendste kastelen van de provincie. De oorspronkelijke middeleeuwse burcht werd door de machtige familie Sanvitale verbouwd tot luxueus woonverblijf. Van 1348 tot 1948 bleef het in bezit van deze familie. Het imposante gebouw, nu eigendom van de stad, is omringd door een gracht. Aan het plafond van de entree zijn de wapenschilden te zien van keizer Karel V, koning François I, paus Clemens VII en van de Farnese en de Gonzaga. Het interieur is rijk versierd met meubels, fresco’s en wapens. Het kostbaarst gedecoreerde vertrek is het boudoir van Paola Gonzaga, echtgenote van Galeazzo Sanvitale, met fresco’s over de legende van Diana en Aktaion, vervaardigd door de renaissanceschilder Parmigianino. In de ‘optische kamer’ in een toren bespiedden de Sanvitale’s met kijkers het plein om het kasteel.

De minerale bronnen van Salsomaggiore Terme worden al vermeld in een privilege van Karel de Grote uit 798. Nog steeds is het een elegant en veel bezocht kuuroord.

Omgeving

Het gebied ten noorden van Fidenza kan met recht Verdi-land genoemd worden. In het dorpje Roncole werd Giuseppe Verdi geboren. Zijn eenvoudige geboortehuis is te bezichtigen.

Even westelijk ligt Busseto met meer Verdi-memorabilia. Aan de centrale Piazza Verdi is in de Rocca het stadhuis gevestigd en ook het elegante Teatro Verdi uit 1868. Aan het plein staan verder het Palazzo del Comune en de kerk San Bartolomeo, beide uit de 15e eeuw.

Het Verdimuseum bevindt zich aan de Via Roma 56 in het Palazzo Orlandi.

Aan de Via Roma 113 staat het huis van Antonio Barezzi, een welvarende winkelier. Hij nam Verdi in huis en steunde hem financieel, zodat hij verder kon studeren. Verdi trouwde Barezzi’s dochter Margherita. In het huis wordt een waardevolle collectie verdiana tentoongesteld.

Ook in het Museo Civico, gevestigd in de 15e-eeuwse Villa Pallavicino, wordt aandacht aan Verdi besteed.

4 km ten noorden van Busseto bij het dorp Sant’Agata ligt de Villa Verdi, het zomerverblijf van Verdi. Zijn privé-vertrekken met bibliotheek en instrumenten zijn te bezichtigen, evenals het mooie park erachter en zijn rijtuigen.

Provincie Parma

10 prachtige bestemmingen in Fidenza en Emilia-Romagna