Provincie Reggio nell’Emilia

Swipe

Provincie Reggio nell’Emilia

Reggio nell’Emilia

De stad begon haar bestaan als een Romeinse kolonie en kreeg haar huidige aanzien tijdens het bestuur van de Este-familie uit Ferrara.

Geschiedenis en stadsontwikkeling

De Romeinse bevelhebber Marcus Emilius Lepidus gaf aan deze kolonie de naam ‘Forum Lepidi’, ook wel ‘Regium Lepidi’. Eind 12e en begin 14e eeuw werd de stad ommuurd. Sinds 1289 heersten, met een korte onderbreking in de 14e eeuw de Este uit Ferrara. Er werden toen veel paleizen en kloosters gebouwd. Tot 1860 bleef Reggio als deel van de staat Modena onder de Este, in dat jaar werd zij opgenomen in het koninkrijk Italië.

Bezienswaardigheden

Piazza Prampolini of Piazza Grande is het centrum, waar de dom staat en het 14e-eeuwse stadhuis. In dit Palazzo del Municipio is de Sala del Tricolore, waar in 1797 bij de inval van de Franse troepen onder de nog jonge generaal Napoleon de republiek Cispadania uitgeroepen. Daarbij werd als vlag de driekleur groen/wit/rood gekozen, die nu nog de Italiaanse kleuren vertegenwoordigen.

De Duomo is gesticht in de 9e eeuw en verbouwd in de 13e eeuw. De façade is van boven romaans, onder is er een marmerbekleding uit 1544. De achthoekige toren heeft een groot koperen beeld van de Madonna uit 1523; de beelden van Adam en Eva uit 1557 staan boven het timpaan van het middenportaal.

Midden in de Giardini Pubblici is een Romeinse tombe uit het begin van de eerste eeuw opgesteld. Het wordt nu Monumento ai Concordii genoemd. Het beeldhouwwerk op de tombe is nog goed behouden gebleven.

Omgeving van Reggio nell’Emilia

De beroemde knieval van keizer Heinrich IV voor paus Gregorius VII op 1 januari 1077 maakte Canossa tot historisch begrip. Van het kasteel is weinig meer over na herhaalde aardbevingen. De bekendste eigenaar is gravin Mathilde van Canossa die de paus hier onderdak verschafte. Zij heerste in de tweede helft van de 11e eeuw van Mantova tot de Apennijnen, met als basis het kasteel van Canossa. Het naburige kasteel van Rossena, ook van Mathilde, is beter bewaard gebleven. Castello di Canossa en Castello di Rossena liggen 30 km ten zuidwesten van Reggio nell’ Emilia.

20 km ten noorden van Reggio ligt het dorp Correggio. In de late middeleeuwen kreeg de adellijke familie Correggio het gebied in leen. Nadat het dorp hun naam had gekregen werd het tevens de bijnaam van de grootste kunstenaar die hier geboren werd, de schilder Antonio Allegri (1489-1534).

Het Palazzo dei Principi uit de 15e eeuw huisvest het Museo Civico, met 12 Vlaamse wandtapijten uit de 16e eeuw en schilderijen van Mantegna, Mattia Preti en anderen.

Bij de Po, noordwestelijk van Reggio ligt het dorp Brescello. Het plaatsje wordt direct geassocieerd met het werk van de schrijver Giovannino Guareschi, die in 1948 furore maakte met zijn boek Il Mondo Piccolo di Don Camillo. Het verhaal gaat over een stadje op het naoorlogse Italiaanse platteland, met de dorpspriester en de communistische burgemeester. De inwoners zijn ideologisch sterk verdeeld, maar toch door hun gezonde verstand verenigd. De koppige priester Don Camillo is het altijd oneens met de burgemeester, die een verklaarde vijand van de kerk is. Als er echt problemen zijn, zijn ze toch bereid elkaar te helpen, terwijl de priester tot de orde geroepen wordt door het kruisbeeld in zijn kerk. In Brescello werd in 1952 de film over dit boek opgenomen, met de Franse acteur Fernandel in de hoofdrol en Gino Cervi als burgemeester.

10 prachtige bestemmingen in Provincie Reggio nell’Emilia en Emilia-Romagna