Provincie Rift Valley

Swipe

Amboseli National Park

•    Oppervlakte: 392 km2
•    Provincie: Rift Valley
•    Te bereiken vanuit/via: Nairobi
•    Beste bezoektijd: april/mei
•    Diersoorten o.a.: leeuwen, zebra’s, nijlpaarden en giraffes
•    Vogels: ongeveer 430 soorten
•    Landschap: tamelijk vlak, op sommige plaatsen waterrijk
•    Verblijfsmogelijkheden: enkele lodges en kampeerplaatsen
•    Bijzonderheden: prachtig uitzicht op Mt. Kilimanjaro (Tanzania)
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

Het Amboseli N.P. bevindt zich op ongeveer 265 km ten zuidoosten van Nairobi en is gemakkelijk te bereiken, vrijwel zonder de hoofdweg te verlaten. Via de zuidelijke tak van de A104 bereikt u al snel Athi River, waar de weg een vertakking krijgt in de vorm van de A109. U blijft de A104 volgen en u komt zonder verdere keuzes in het grensplaatsje Namanga. Van hieruit is het park via de C109 eenvoudig te bereiken. U moet rekening houden met een rijtijd van drie tot vier uur. Vertrek met een volle tank! Amboseli heeft een landingsplaats voor kleine vliegtuigen en het is ook heel erg ‘in’ om een dagtocht te maken vanuit Nairobi met gebruikmaking van een vliegtuig.

Het park ligt aan de grens met Tanzania en vanuit het park heeft u een schitterend uitzicht op de besneeuwde toppen van de Kilimanjaro (vooropgesteld dat deze zich niet in de wolken heeft verstopt). Het is Afrika’s hoogste berg en de hoogste berg ter wereld die geen deel uitmaakt van een bergmassief.

Algemene informatie

Reeds in april 1948 werd het park aangewezen als wildreservaat. Het tegenwoordige N.P. maakte oorspronkelijk deel uit van het 3260 km2 grote W.R. waarbinnen de Maasai hun vee hoedden. Zonder twijfel zult u veel Maasai op uw weg tegenkomen. Lang niet alle Maasai zult u treffen met hun vee, meestal zoeken zij de toeristen op om zich voor (soms schandalig veel) geld te laten fotograferen. Het heeft echter indertijd heel wat voeten in aarde gehad alvorens men de Maasai wist te bewegen het N.P. niet meer als gebied waar hun vee kon grazen te gebruiken. Dat lukte pas in 1973. De belofte dat de komst van toeristen hen tot de rijkere volkeren van Afrika zou maken, maakte weinig indruk. Voor de Maasai heeft altijd maar een vorm van welvaart bestaan: de hoeveelheid vee.

De laatste jaren is het park, gelegen op een hoogte tot ongeveer 1160 meter, dat vele jaren het meest bezochte park van Kenia was, wat uit de gratie geraakt. De oorzaak moet vooral worden gezocht in de grote verkeersdrukte die er heerst. Desondanks blijft Amboseli N.P. een van de meest bezochte parken in Kenia. De Amerkaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Ernest Miller Hemingway mocht graag in het Amboseli N.P. vertoeven, op diverse plaatsen had hij kampen waar hij regelmatig terugkwam. Zijn korte verhaal ‘The snows of Kilimanjaro’ uit 1936 werd in Amboseli N.P. verfilmd.

Het had overigens weinig gescheeld of het park zou ten onder zijn gegaan aan zijn populariteit. Men zag tijdig in dat er een einde moest worden gemaakt aan het onbelemmerde offroad gedrag van de vele touroperators. Dat gebeurde in de jaren tachtig van de 20e eeuw waarin men de infrastructuur van het park op grondige wijze aanpakte. De wegen zijn er dan ook uitstekend begaanbaar voor elke auto, voor zover men de belangrijkste wegen aanhoudt tenminste. Tijdens de regenseizoenen is een 4WD wat handiger, hoewel de hoeveelheid regen best meevalt, het gebied staat bekend als tamelijk dor en droog. Ook het van het park deel uitmakende Lake Amboseli valt vrijwel droog.

Als u het park bezoekt zult u ongetwijfeld geconfronteerd worden met de kleine warmtewervelwindjes, kenmerkend voor de drogere gebieden in Afrika. Het park heeft z’n naam aan die wervelwindjes te danken: ‘mboseli’ is de Maasainaam ervoor, letterlijk vertaald ’zoute stof’.

Veel mensen verlaten het park, ondanks het vele wild dat er huist, min of meer teleurgesteld. De foto van een kudde olifanten of een groep giraffen met de sneeuw van de Kilimanjaro op de achtergrond kon niet worden gemaakt: de berg was weer eens in diepe nevelen gehuld. Het Amboseli Nationaal Park behoort tot de internationale biosfeergebieden.

Flora en fauna

Het savannegebied van Amboseli wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van de vele acacia’s. Vanwege de grote drukte dreigde Amboseli te veranderen in een woestijn, iedereen reed maar door de vlakten die ooit groen waren om zo dicht mogelijk bij het wild te kunnen komen. Stringente controle voorkomt dat men de aangelegde wegen verlaat. Als men u daarop betrapt wordt u zonder pardon het park uitgezet. Zoals gezegd: Lake Amboseli is het grootste gedeelte van het jaar een dorre vlakte waarop zelfs geen acacia te vinden is. Tijdens het natte seizoen huizen er kolossale kuddes gnoes en zebra’s. Maar tijdens droogte ziet u er weinig wild. U kunt wel ondervinden hoe een fata morgana eruitziet. Oostelijker gaat het meer over in een moerasachtig gebied. Ondergrondse riviertjes en kleine bronnen, gevoed door het smeltwater van de Kilimanjaro, zorgen ervoor dat er het gehele jaar volop water aanwezig is en er dus voldoende eten en drinken is voor de grote hoeveelheden wild die u er kunt verwachten.

Algemeen wordt beweerd dat een van de belangrijkste redenen waarom Amboseli N.P. bezocht wordt de aanwezigheid van de zeldzame zwarte neushoorn is. U vindt er verder grote kuddes olifanten. Tellingen hebben uitgewezen dat er meer dan 750 olifanten in het park leven. Het zal opvallen dat de volwassen mannetjes buitengewoon grote slagtanden hebben. Men heeft daarvoor nog geen oorzaak gevonden. Verder vindt u er giraffes, zebra’s, gazellen, tal van antilopensoorten en buffels. Uiteraard, het landschap leent er zich uitstekend voor, zijn er grote aantallen bavianen. Ook roofdieren ontbreken niet: leeuwen, jachtluipaarden, jakhalzen en hyena’s behoren tot de vaste bewoners.

Het vogelleven is er groots en divers. Naast de kleurrijke soorten bijeneters en ijsvogels zijn er tal van andere soorten vogels variërend van pelikanen tot pygmeevalken.

Accommodatie

Een verblijf in Amboseli N.P. is aan de prijzige kant, er zijn enkele lodges waar het overigens goed toeven is. In totaal beschikt Amboseli N.P. en directe omgeving over meer dan 700 bedden.

10 prachtige bestemmingen in Amboseli National Park en Kenia