Provincie Rift Valley

Swipe

Hell’s Gate National Park

•    Oppervlakte: 68 km2
•    Provincie: Rift Valley
•    Te bereiken vanuit/via: Nairobi
•    Beste bezoektijd: het gehele jaar, bij regen minder aangenaam
•    Diersoorten o.a.: giraffe, zebra en hyrax
•    Vogels: ruim 100 soorten, veel roofvogels
•    Landschap: kloof door vulkanisch gebergte
•    Verblijfsmogelijkheden: enkele kampeerplaatsen
•    Bijzonderheden: spectaculair wandelgebied
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

Vanuit Nairobi rijdt u via de A104 in noordelijke richting. Ongeveer 10 kilometer voor Naivasha is een kleine afslag naar links, waarna u na enkele kilometers aansluiting vindt op de C88. Volg nu de aanwijzingen naar de YMCA waar de meest gebruikelijke wandelroute aanvangt. De afstand vanaf Nairobi bedraagt omstreeks 90 kilometer. Dat maakt het mogelijk om een dagtrip te maken en te genieten van de uitbundige natuur. Veel mensen blijven ook een dag rondkijken op doorreis naar Lake Nakuru N.P. of Masai Mara N.R.

Algemene informatie

Naast Saiwa Swamp N.P. is dit het enige N.P. in Kenia dat te voet en zonder begeleiding bezichtigd mag worden. Er zijn diverse startpunten voor wandelingen door de kloof. De meest gebruikelijke begint nabij het YMCA, u betreedt het park via de Elsa Gate. De totale wandeling is ongeveer 22 kilometer, u kunt deze echter inkorten.

De naam doet anders vermoeden maar een wandeling door Hell’s Gate is een aangename bezigheid, vooral geschikt voor de meer geoefende wandelaar. De totale lengte bedraagt weliswaar 22 kilometer, maar er is kampeergelegenheid onderweg, echter zonder uitgebreide voorzieningen, dus u doet er goed aan om voedsel en vooral (veel) water mee te nemen.

In het park vindt u o.a. de ‘Fischer’s Tower’, een vulkanische kolom van zo’n 25 meter hoogte. Hij werd genoemd naar de Duitse ontdekkingsreiziger Gustav Fischer die hier in 1883 per ongeluk (maar waarschijnlijk door misleiding van de lokale bevolking of vijandige Maasai) terechtkwam. Hij was in opdracht van de Hamburg Geographical Society op zoek naar een korte weg tussen Mombasa en Lake Victoria. Een tweede kolom ‘Ol Basta’ (Central Tower) bevindt zich aan het einde van de kloof.

Verder is er, op enkele kilometers afstand van Fischers Tower ‘Ol Karia Geothermal Station’ waar energie van warm water, volop aanwezig in de grond, omgezet wordt in elektriciteit. De bronnen waar gebruik van gemaakt wordt behoren tot de warmste ter wereld. De temperatuur van het water ligt boven de 300 °C. Als u zich op een hoog punt bevindt ziet u op tal van plaatsen stoom uit de grond ontsnappen. Men spreekt over ‘openluchtsauna’s’. Tot het park behoren enkele grotten die tot de warmste op aarde gerekend worden.

Mocht u nog andere zaken waarnemen die niet in dit wonderschone stuk natuur thuishoren, dan heeft u zicht op attributen die gebruikt zijn bij de opnames van de film ‘Sheena, the Queen of the Jungle’, een Hollywoodproductie uit 1982. Veel rekwisieten waarmee men de natuur ‘verfraaide’ zijn achtergebleven.

Flora en fauna

Vanwege de aanwezigheid van het vele water in het park ligt het voor de hand dat er zich bloemen en planten bevinden die in zo’n omgeving goed gedijen zoals tal van varensoorten. De ondergrond leent zich niet voor al te veel hoge of breed uitgroeiende bomen.

Het wildleven is zeer de moeite waard, al is het soms moeilijk om de wilde dieren te ontdekken. Vele houden zich schuil in het opgaande gewas en in de schaduw van opgaande rotsen. Niettemin is het mogelijk dat u oog in oog komt te staan met giraffes, zebra’s, elandantilopen en tal van andere antilopensoorten, impala’s en zowel de Grant’s als de Thomson’s gazelle. De rotshyrax (of bessi) is een niet te missen knaagdier, er zijn er duizenden in Hell’s Gate N.P..

Er zijn veel roofvogelsoorten in Hell’s Gate N.P.. Op de kale rotsen broeden honderden gieren en er scheren duizenden zwaluwen rond op zoek naar voedsel.

Accommodatie

In het park zijn enkele kampeerplaatsen waar men ook de noodzakelijke levensbehoeften verkoopt. Voor een luxere overnachtings-plaats kunt u gebruikmaken van een van de lodges aan Lake Naivasha buiten het park.

10 prachtige bestemmingen in Hell’s Gate National Park en Kenia