Provincie Rift Valley

Swipe

Het Hoge noorden

Liefhebbers trekken naar het noorden om er aan de oevers van Lake Turkana te verblijven. Vroeger had het meer een andere naam die op sommige kaarten nog genoemd wordt: Lake Rudolf. Het kreeg die naam van graaf Samuel Teleki von Szek, een rijke Oostenrijker die in 1886 een expeditie bekostigde om het noordelijke gedeelte van het huidige Kenia in kaart te brengen. Met maar liefst 700 man trok hij het binnenland in en ‘ontdekte’ het meer. Hij noemde het naar de Oostenrijkse kroonprins Rudolf die later zelfmoord zou plegen. Lake Turkana heeft een bijnaam die er geen twijfel over laat bestaan waarom het meer bezocht moet worden: ‘De zee van jade’ gebaseerd op de kleur van het water, dat, afhankelijk van het tijdstip van de dag en de aanwezigheid van de zon, kan variëren van zilvergrijs tot donkergroen.

Het meer is later genoemd naar het volk dat langs de oevers trekt en er hun vee laat grazen. De Turkana, nauw verwant aan de El-Molo, leiden een zwaar bestaan, in deze omgeving is droogte troef, het waait er veel en hard. De Turkana leven traditioneel en het is voor de gemiddelde toerist niet eenvoudig om met hen in contact te komen. Vreemd genoeg leven ze niet, zoals de El-Molo van de visvangst, dat heeft waarschijnlijk te maken met het trekkend bestaan dat ze leiden. De toerist die Lake Turkana bezoekt mag zich het genoegen van de hengelsport niet laten ontgaan. Het meer herbergt tal van vissoorten waarvan de nijlbaars voor spectaculaire momenten kan zorgen.

Ooit een vis van 300 pond of meer aan de haak gehad? In het noorden wordt Lake Turkana gevoed door de rivier Omo die op bijna 1000 kilometer afstand van de brede delta met veel papyrusmoerassen, op de berg Amara in Ethiopië ontspringt. Ondanks het feit dat de rivier jaarlijks 20 miljard liter water aan het op drie na grootste meer van Oost-Afrika toevoegt, daalt de waterspiegel als gevolg van verdamping. Nog maar enkele duizenden jaren geleden was het meer 150 meter dieper!

Er zijn dorpen aan de oever van Lake Turkana die u kunt bezoeken en waar u ook kunt verblijven. Het meest noordelijk ligt Lokitaung, waar u zelfs brandstof in kunt nemen. Het heeft een landingsstrip voor kleine vliegtuigen, nét als het centraal gelegen Lokwakangole, beter bekend als Kalokol. Ten noorden van deze plaats ligt de beste mogelijkheid voor sportvissers. Vanuit de stad kunt u de oversteek maken naar Central Island N.P.. Als u met eigen vervoer bent kunt u nog een bezoek brengen aan Eliye Springs. De bronnen zijn gelegen in de schaduw van een palmbosje en het is er goed toeven. Even buiten Lodwar in de richting van Kalokol vindt u een afslag naar rechts, deze weg voert u naar de bronnen aan het meer.

Onderdak

Zowel in Kalokol als in het zuidelijker gelegen Eliye Springs vindt u een plaats om te overnachten, er is een hotel en er zijn enkele guesthouses en de bekende Lake Turkana Lodge..

10 prachtige bestemmingen in Het Hoge noorden en Kenia