Provincie Rift Valley

Swipe

Kerio Valley National Reserve

•    Oppervlakte: 65 km2
•    Provincie: Rift Valley
•    Te bereiken vanuit/via: Eldoret
•    Beste bezoektijd: het gehele jaar
•    Diersoorten o.a.: antilopen en klein wild
•    Vogelsoorten: veel watervogels
•    Landschap: biosfeergebied
•    Verblijfsmogelijkheden: geen
•    Bijzonderheden: vormt een geheel met Lake Kamnarok N.P. en wordt daarom ook wel Kerio Valley Kamnarok N.R. genoemd
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

Vanuit Nairobi volgt u de A104 in noordelijke richting tot Nakuru. Daar vervolgt u uw weg via de C55 tot Kampi ya Moto en gaat u opnieuw noordwaarts, ditmaal via de B4 tot aan Marigat. U verlaat hier de weg en volgt verder de C51 tot aan Kabarnet of Chebloch. U kunt ook de A104 blijven volgen tot Eldoret (heeft een landingsplaats voor kleine vliegtuigen) en vandaar via de C51 langs Iten en Tambach doorrijden tot Chebloch of Kabarnet. Een 4WD is onontbeerlijk, de totale afstand vanuit Nairobi bedraagt ongeveer 380 kilometer.

Algemene informatie

Het reservaat ligt in het centraal oostelijk deel van Rift Valley en is moeilijk bereikbaar. Het is van groot belang als biosfeergebied. Het ligt op een hoogte die varieert van 1500 tot 1700 meter en vormt, samen met het Lake Kamnarok N.P. een vallei met als middelpunt de rivier Kerio. In juni 1983 werd het gebied aangewezen als beschermd gebied. Het vormt een geheel met de moeilijk toegankelijke en vrijwel onbewoonde Tugen heuvels.

Flora en fauna

Omdat het gebied een bergflank vormt kent het diverse vegetatievormen. Over het algemeen kan men spreken van een subtropische vegetatie, hoewel dieper in het dal de kenmerkende acaciabomen voorkomen. Men heeft met succes getracht om het grotere wild onder te brengen in het tegenoverliggende Lake Kamnarok N.P., waardoor ook lage begroeiingen een kans kregen zich verder te ontwikkelen. Dat men daarin geslaagd is kunt u met eigen ogen waarnemen en veldbiologen zijn verrukt over dit gebied. Het gebied is niet eenvoudig te begaan, het kan er heet en stoffig zijn. Behalve diverse antilopen- (waaronder de dikdik) en gazellensoorten vindt u er weinig wild.

Accommodatie

Als u aan de plaatselijke autoriteiten toestemming vraagt is de kans groot dat u in het gebied mag kamperen. Ook bij de spaarzame bewoners van het reservaat kunt u uw tent wel opslaan. Bent u geen kampeerder dan vindt u een redelijke keus aan overnachtings-mogelijkheden in Eldoret of u kunt gebruikmaken van de accommodatie in Kabarnet. Omdat het reservaat dicht bij Marigat ligt kunt u ook nog overwegen om gebruik te maken van de accommodatie aldaar waar zich enkele lodges bevinden. Lake Bogoria W.R en Lake Barongo liggen dan eveneens onder handbereik.

10 prachtige bestemmingen in Kerio Valley National Reserve en Kenia