Provincie Rift Valley

Swipe

Lake Bogoria National Park

•    Oppervlakte: 107 km2
•    Provincie: Rift Valley
•    Te bereiken vanuit/via: Nakuru
•    Beste bezoektijd: het gehele jaar
•    Diersoorten o.a.: flamingo’s en grote koedoes
•    Vogels: meer dan 130 soorten
•    Landschap: meer met aangrenzend grasland en wildernis
•    Verblijfsmogelijkheden: een lodge en enkele kampeerplaatsen
•    Bijzonderheden: geisers en warmwaterbronnen
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

Vanuit Nairobi brengt de A104 u via Naivasha tot aan Nakuru. Hier is ook een landingsplaats voor kleine vliegtuigen. In Nakuru houdt u rechts aan en volgt de B4 via Kampi ya Moto tot Mogotio of Marigat. Vanuit beide plaatsen kunt u het meer bereiken, vanuit Mogotio kunt u ook naar Marigat via een binnenweg. Een 4WD kan goede diensten bewijzen. De totale afstand vanuit Nairobi bedraagt ongeveer 250 kilometer. Nabij Lake Baringo bevindt zich eveneens een landingsstrip.

Algemene informatie

Het is er heet! En alsof dat nog niet genoeg is, is de bodem ook nog eens warm. De meeste mensen bezoeken Lake Bogoria N.P. dan ook vanwege de aanwezigheid van de geisers en de warmwaterbronnen. De atmosfeer is daardoor drukkend en u snuift zwavel. Lake Bogoria is het minst bezochte beschermde bergmeer van Kenia. Dat wil niet zeggen dat het niet interessant is om het te bezoeken, maar het verdient aanbeveling om dat te doen in combinatie met Lake Baringo en Kerio Valley Kamnarok N.R. Marigat is dan een prima uitgangspunt. Hoewel het reservaat bekendstaat om de aanwezigheid van grote hoeveelheden flamingo’s moet u het wel treffen dat ze er aanwezig zijn. Dat is afhankelijk van het seizoen en dus van de plaats waar ze het meeste voedsel kunnen vinden. Het N.P. werd in november 1970 tot beschermd gebied verklaard.

Flora en fauna

Het meer is een z.g. alkalisch meer waardoor het water een schitterende blauwgroene kleur vertoont. Daarmee en met de wetenschap dat de temperatuur van het water tamelijk hoog is, is de afwezigheid van vis verklaard. Viseters, zoals pelikanen en krokodillen moet u er dan ook niet verwachten. Trouwens, er zijn maar weinig dieren die het Lake Bogoria N.P. als thuishaven hebben uitgezocht. Uitzondering hierop vormt de grote koedoe, een van de grotere en zeldzamere antilopensoorten, die u er in grote aantallen aan kunt treffen. Ook buffels en zebra’s behoren tot de bewoners en u kunt er de kleine dikdik vinden. De stoom die u op vele plaatsen uit de grond ziet komen vormt een van de attracties van het park. Even voelen hoe warm het water wel is, wordt afgeraden, het is echt héél heet.

Het meer wordt omgeven door grasland, waardoor het gemakkelijk is om wilde dieren te observeren. Aan de noordelijke kant bevinden zich papyrusmoerassen, in het zuiden treft u hoofdzakelijk acacia’s en ficussoorten aan.

Doordat er een behoorlijk hoogteverschil bestaat (1000-1600 meter) vindt u tal van vegetatiesoorten met uiteraard de vrijwel overal voorkomende doornige acacia. Woestijnrozen komen er in grote aantallen voor.

Accommodatie

In het reservaat bevindt zich een lodge met wat omliggende huisjes. Nabij de Emos ingang bevindt zich een drietal kampeerplaatsen. Bij de geisers bevindt zich eveneens een kampeerplaats. Er is ook een picknickplaats.

10 prachtige bestemmingen in Lake Bogoria National Park en Kenia