Provincie Rift Valley

Swipe

Lake Kamnarok National Park

•    Oppervlakte: 90 km2
•    Provincie: Rift Valley
•    Te bereiken vanuit/via: Eldoret
•    Beste bezoektijd: het gehele jaar
•    Diersoorten o.a.: olifanten en dikdiks
•    Vogelsoorten: veel watervogels waaronder pelikanen
•    Landschap: vallei
•    Verblijfsmogelijkheden: geen
•    Bijzonderheden: vormt een geheel met Kerio Valley N.R. en wordt daarom ook wel aangeduid als Kerio Valley Kamnarok N.R.
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

Vanuit Nairobi volgt u de A104 in noordelijke richting tot Nakuru. Daar vervolgt u uw weg via de C55 tot Kampi ya Moto en gaat u opnieuw noordwaarts, ditmaal via de B4 tot aan Marigat. U verlaat hier de weg en volgt verder de C51 via Kabarnet en Chebloch, waarna u na een tiental kilometers een splitsing krijgt waarvan u de rechtse tak, de C52 richting Tot, aanhoudt. U komt nu langs het reservaat. U kunt ook de A104 blijven volgen tot Eldoret (heeft een landingsplaats voor kleine vliegtuigen) en vandaar via de C51 via Iten en Tambach de splitsing met de C52 opzoeken die u dan naar links oprijdt. Een 4WD is onontbeerlijk, de totale afstand vanuit Nairobi bedraagt ongeveer 380 kilometer.

Algemene informatie

Het reservaat is weinig bekend en u zult er op veel kaarten tevergeefs naar zoeken. Het ligt in het centraal oostelijke deel van Rift Valley en is niet eenvoudig bereikbaar. Uw moeite wordt echter beloond: Lake Kamnarok N.P. is een van die nog onontdekte pareltjes onder de parken. Het ligt op een hoogte die varieert van 1500 tot 1700 meter en vormt, samen met het Kerio Valley N.R., een vallei met als middelpunt de rivier Kerio. In juni 1983 werd het als beschermd gebied aangewezen.

Flora en fauna

Omdat het park aan de voet van de bergen ligt vormt het bij uitstek een gebied voor diverse vegetatievormen. Over het algemeen kan men spreken van een subtropische vegetatie, hoewel dieper in het dal de kenmerkende acaciabomen voorkomen. Anders dan in het tegenoverliggende Kerio Valley N.R. vindt u in Lake Kamnarok N.P. veel wild. Natuurlijk zijn er de giraffen, hoewel er slechts een soort voorkomt: de tamelijk zeldzame Rotschild’s- of Oegandagiraffe. Verder zijn er diverse antilopen- (waaronder de dikdik) en gazellensoorten, buffels en olifanten. Ook het wrattenzwijn laat zich regelmatig zien.

Accommodatie

Als u aan de plaatselijke autoriteiten toestemming vraagt is de kans groot dat u in het gebied mag kamperen. Ook bij de spaarzame bewoners van het reservaat kunt u uw tent wel opslaan. Bent u geen kampeerder dan vindt u een redelijke keus aan overnachtingsmogelijkheden in Eldoret of u kunt gebruikmaken van de accommodatie in Kabarnet of Marigat. 

10 prachtige bestemmingen in Lake Kamnarok National Park en Kenia