Provincie Rift Valley

Swipe

Lake Nakuru National Park

In 1968 werd Lake Nakuru tot N.P. benoemd. Het ligt op een hoogte tussen 1750 en 2050 meter boven het zeeniveau en het is het enige park dat z’n status kreeg om het vogelleven te beschermen. Filmproducenten en wetenschappers behoren tot de min of meer permanente bezoekers. Het oefent ook een grote aantrekkingskracht uit op ornithologen. Peter Scott, wetenschapper, ornitholoog én artiest sprak over ‘the greatest birdshow on earth’. Daarnaast is men erin geslaagd om via een omvangrijk en kostbaar project de zwarte neushoorn weer tot de vaste bewoners van het park te maken. Lange tijd genoten ze persoonlijke en permanente bewaking.

Flora en fauna

Flamingo’s kleuren de oevers van het sodameer roze. Een spectaculair en onvergetelijk schouwspel. Ooit huisden er meer dan 2 miljoen flamingo’s, de helft van de totale wereldpopulatie. Tegenwoordig worden er nog ‘slechts’ iets meer dan een miljoen waargenomen, met uitzondering van de periode vlak na de regens, dan verdubbelt het aantal vaste bewoners nog met gemak. De oevers van het meer zijn vlak en er groeit gras. Dat maakt het waarnemen van de vogels en van wilde dieren eenvoudig, maar de meeste mensen verkiezen toch Baboons Cliff aan de westelijke oever als uitzichtpunt en schieten vandaar vaak wondermooie plaatjes.

Lange tijd is het park een belangrijk doelwit geweest voor stropers die het vooral op de neushoorns voorzien hadden. In 1987 waren er nog slechts 2 zwarte neushoorns over die, samen met hun ‘witte’ soortgenoten vanaf die tijd bijzondere bescherming genieten. Daarnaast werden er, op initiatief van Kenya Wildlife Service, neushoorns uit Laikipia, een ‘boerderij’ waar men zich toelegt op het fokken van neushoorns, overgebracht naar het park en daar met succes uitgezet. Behalve neushoorns is het Lake Nakuru N.P. een prachtig gebied voor het observeren van leeuwen, luipaarden, buffels en zebra’s. Ook de Rothschild’s giraffe laat zich gemakkelijk zien. In het bergachtige gedeelte komen veel klipspringers voor, maar u kunt er eveneens terecht voor de rotshyrax en de dikdik. Onder de aapachtigen zullen de vele zwart-witte colobusapen uw aandacht opeisen. In de bossen treft men verder de elandantilope, de impala en het wrattenzwijn aan.

Het grote aantal vogelsoorten wordt vooral veroorzaakt door de aanwezigheid van een divers landschap en van (fosforhoudend) water.

Bereikbaarheid

Lake Nakuru N.P. behoort tot de gemakkelijkst bereikbare nationale parken van Kenia. Het ligt op slechts 155 kilometer ten noorden van Nairobi en is via de A104 eenvoudig en snel te bereiken. De plaats Nakuru beschikt over een vliegveldje, zodat u het park ook door de lucht eenvoudig kunt bereiken.

Accommodatie

Het park is goed geoutilleerd als het gaat om de ontvangst van bezoekers. Er bevindt zich een tweetal lodges en er zijn diverse kampeerterreinen. U kunt er ook hutten huren waarin u verder op uzelf bent aangewezen. In het park bevinden zich verder nog diverse picknickplaatsen.

•    Oppervlakte: 188 km2
•    Provincie: Rift Valley
•    Te bereiken vanuit/via: Nakuru
•    Beste bezoektijd: de droge tijd
•    Diersoorten o.a.: zwarte en witte neushoorns, giraffes
•    Vogels: duizenden dwergflamingo’s (en nog meer dan 400 andere soorten)
•    Landschap: bergmeer omgeven door divers vegetatiegebied
•    Verblijfsmogelijkheden: lodges en kampeerplaatsen
•    Bijzonderheden: ‘the greatest birdshow on earth’
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

10 prachtige bestemmingen in Lake Nakuru National Park en Kenia