Provincie Rift Valley

Swipe

Lodwar

De plaats is in hoofdzaak van administratieve betekenis en u heeft er bij uw bezoek aan het noorden dan ook weinig te zoeken. Vreemd genoeg zal ook dit plaatsje u doen denken aan oude westerns. Het is er stoffig en warm, de lokale bevolking bestaat in hoofdzaak uit Turkana. Er is een postkantoor en u kunt er brandstof innemen. De weg erheen is verhard, maar houdt u rekening met oneffenheden waarvan sommige het formaat hebben van een kleine auto. De putten en gaten doemen volkomen onverwacht op, het rijden in dit gebied is dan ook tamelijk vermoeiend.

Lodwar is ontstaan als een Britse militaire post waarvan de bewoners eropuit gestuurd waren om de Turkana te controleren. Dat lukte allemaal niet zo best en men besloot om er een permanente vestiging van te maken als gevolg waarvan Lodwar een belangrijke administratieve taak kreeg toebedeeld voor geheel Noord-Kenia. Een van de vroegste commandanten van de militaire annex adminsitratieve post was kapitein Baron Eric von Otter die stierf aan huidkanker en er in 1923 met militaire eer begraven werd. Nadat Jomo Kenyatta door de Britten was vrijgelaten uit de gevangenis in het noordelijker gelegen Lokitaung, verbleef hij enige tijd in Lodwar onder huisarrest voordat hij werd overgebracht naar Maralal.

Op de kleurrijke markt in Lodwar kunt u Turkanavrouwen aan het werk zien, althans als zij bezoekers in hun omgeving ontwaren. Ze verrichten allerlei soorten handwerk en het is niet moeilijk om op de markt een fraai souvenir te bemachtigen. Tegen een kleine prijsverhoging kunt u er unieke plaatjes schieten. Lodwar is een centraal gelegen plaats met verbindingen naar Soedan via de A1 naar Lokkichoggio en naar Oeganda via een nauwelijks begaanbare weg naar het zuidwesten. U passeert de dorpen Lorukumu, Kagododoya en Loiya, en bereikt bij Lokitayala de grensovergang. Informeer vooraf of het gebied veilig is.

Onderdak

Er bevinden zich enkele kleine hotels en goede guesthouses In Lodwar.

10 prachtige bestemmingen in Lodwar en Kenia