Provincie Rift Valley

Swipe

Maralal Wildreservaat

•    Oppervlakte: 90 km2
•    Provincie: Rift Valley
•    Te bereiken vanuit/via: Maralal
•    Beste bezoektijd: het gehele jaar
•    Diersoorten o.a.: buffels en zebra’s
•    Vogels: ongeveer 250 soorten
•    Landschap: heuvelachtig
•    Verblijfsmogelijkheden: diverse lodges
•    Bijzonderheden: overnachtingsplaats op weg naar Lake Turkana
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

Het plaatsje Maralal ligt midden in het gelijknamige reservaat, op ongeveer 160 kilometer ten noorden van Nyahururu. Vanuit Nairobi gemakkelijk bereikbaar via de A104, rechtsaf via de B5 vanaf Nakuru, waarna de C77 u in Maralal brengt. De totale afstand vanuit Nairobi bedraagt ongeveer 355 kilometer. Een (sneller) alternatief wordt gevormd door te rijden via de A2 tot voorbij Buffalo Springs W.R., waarna u linksaf via de C79 en de C78 eveneens bij Maralal komt.

Algemene informatie

Het plaatsje Maralal wordt door velen gekend als overnachtingsplaats op weg naar Lake Turkana. Het loont echter de moeite om een dag in de omgeving rond te kijken. Het plaatsje zelf doet al denken aan een stoffig wildwest tafereel en het reservaat waarin u zich bevindt vormt de thuisbasis voor veel wild. Het gebied staat ook bekend onder de naam Laikipia W.R.. Het werd in oktober 1991 als reservaat aangewezen. Vanuit Maralal worden wandel- en kameelsafari’s georganiseerd. Vanwege de onbekendheid is het een gebied om te ontdekken.

Flora en fauna

De ligging op zo’n 1600 tot 1800 meter maakt het gebied tot een aangename verblijfplaats. Er is tamelijk veel bos, maar vooral het lagere struikgewas valt op. De natuur is niet uitbundig, hetgeen vooral veroorzaakt wordt door het ontbreken van rivieren van enige betekenis. Na de regens staan deze alweer snel droog. Toch is er voldoende water om kleiner wild een aangename verblijfplaats te bezorgen. U vindt er wrattenzwijnen, impala’s, hyena’s en elandantilopen. Ook groter wild, zoals buffels en zebra’s voelen zich hier echter thuis.

Het nabijgelegen Mkogodo Forest Sanctuary ligt wel aan een rivier en is daardoor rijker aan wild, zoals de girafantilope en diverse duikersoorten. U vindt er ook olifanten en grote katachtigen: leeuwen en (jacht)luipaarden. In dit gebied leeft ook een klein volk, verwant aan de Maasai en bekend onder de naam Lakipia Maasai.

Accommodatie

Aan overnachtingsgmogelijkheden ontbreekt het niet in Maralal. Er zijn diverse lodges.

10 prachtige bestemmingen in Maralal Wildreservaat en Kenia