Provincie Rift Valley

Swipe

Masai Mara National Reserve

Masai Mara N.R. is zonder twijfel het populairste reservaat van Kenia. Beslist niet ten onrechte, het is uitstekend toegankelijk gemaakt en er zijn honderden bedden beschikbaar voor de toeristen, dat heeft natuurlijk zijn oorzaak. Het wildleven is er uitgebreid en zeer gevarieerd, er zijn honderden soorten vogels te bewonderen en u komt er oog in oog te staan met Maasai, het nog immer tot de verbeelding sprekende Afrikaanse volk. Het reservaat werd in 1974 aangewezen als beschermd gebied en het diende als locatie voor diverse films waaronder het beroemde ‘Out of Africa’. Tientallen grotere en kleinere riviertjes banen zich een weg door het gebied, heuvel- en berggebied worden afgewisseld door grote moerassen.

In het westelijke gedeelte van het reservaat, aan de voet van het Esoit Oloololo gebergte, bevinden zich de grootste concentraties wilde dieren. Het is ook het moeilijkst begaanbare gedeelte, vanwege de aanwezigheid van de vele moerassen in dit gebied. Na zware regenval kunt u een bezoek aan dit spectaculaire gedeelte van het reservaat dan ook wel vergeten. Het drukste gedeelte bevindt zich overigens nabij de Talek- en de Sekenani ingangen, vanwege de gemakkelijke bereikbaarheid vanuit Nairobi door dagjesmensen. De drukte nabij de Olaimutiek ingang kan variëren, afhankelijk van de belangstelling voor het daarbij gelegen Maasaidorp. Vaak komt deze drukte vanuit het park, de ingang wordt nauwelijks als zodanig gebruikt.

Vanuit het reservaat kunnen ballonvaarten gemaakt worden, een spectaculaire (maar ook prijzige) manier om het wild vanuit de lucht gade te slaan. U kunt op 5 verschillende plaatsen aan boord gaan die over het gehele reservaat verspreid liggen vanwege de afhankelijkheid van de windrichting. Er is dus altijd ten minste een mogelijkheid om het luchtruim te kiezen. Vooraf bespreken is een aanrader, dat kan vanuit elke overnachtingsgelegenheid in het reservaat. In het reservaat wonen geen Maasai meer, sinds het predikaat ‘nationaal’ op het bordje kwam is het reservaat uitsluitend het domein van flora en fauna. Dat betekent overigens niet dat u ze niet zult ontmoeten, veel Maasai werken in het reservaat.

Onder werken wordt door hen ook verstaan het zich tegen een zo hoog mogelijk bedrag laten fotograferen. Als u werkelijk alles van de Maasai wilt fotograferen dan moet u het reservaat verlaten via de niet eenvoudig bereikbare reeds genoemde Olaimutiek ingang (weg D301). Op korte afstand bevindt zich een Maasaidorp. Tegen betaling kunt u uw lens richten op alles wat zich in dat dorp bevindt of op wat er zich afspeelt.

Flora en fauna

De rivier die het gebied op grote schaal en gedurende het gehele jaar van water voorziet is de Talek. Aan de belangrijkste vertakking hiervan, de Mara, dankt het reservaat zijn naam. Langs de Mara, die door de lokale bevolking Enkipai genoemd wordt, loopt een weg die u in de gelegenheid stelt om veel van het gevarieerde landschap en van de wilde dieren te zien, maar veel touroperators kiezen deze weg vanwege de aanwezigheid van de nijlpaarden in de meertjes (de Mara River Hippopools) die u passeert. Er zijn nog tientallen andere wegen en paden door het gebied en evenzovele rivieren en stroompjes.

De aanwezigheid van al dat water trekt uiteraard veel wilde dieren aan. Het Serengeti National Park in Tanzania vormt een geheel met het Masai Mara N.R.. Duizenden dieren, gnoes, zebra’s en antilopen komen gedurende de droge tijd vanuit de Serengeti om tijdelijk in Masai Mara te verblijven. Men spreekt over de ‘grote trek’ en het oversteken van de rivieren door al die beesten is een van de spectaculairste schouwspelen op aarde. Die oversteek vindt plaats in juli/augustus en het is niet verwonderlijk dat er dan geen hangmat meer voorradig is in en rond het reservaat.

Als u denkt aan een willekeurig Oost-Afrikaans dier, dan vindt u deze in het Masai Mara N.R.. Olifanten, zwarte neushoorns (hoewel het soms moeilijk is om deze te vinden), giraffes, luipaarden, jachtluipaarden, buffels, gnoes, zebra’s, impala’s, gazellen: u noemt ze maar en u krijgt ze in dit reservaat voor uw lens. Niet te vergeten: de grootste concentratie leeuwen in Kenia vindt u in het Masai Mara N.R..

Waar zoveel wild is zijn ook veel opruimers. Jakhalzen en hyena’s op de grond, gieren vanuit de lucht. Natuurlijk leven er in de vele rivieren grote aantallen krokodillen. Vogels? Meer dan 450 soorten waaronder ruim 50 soorten roofvogels. In en vanuit het Masai Mara N.R. kunnen ook wandel- en nachtsafari’s worden ondernomen.

Bereikbaarheid

Vanuit Nairobi is het reservaat op eenvoudige wijze te bereiken. U kunt daarbij een keuze maken uit twee ingangen: de oostelijke Sekenani ingang, waar zich ook het hoofdkwartier van het park bevindt en de noordelijke Oloololo ingang. De kortste afstand vanuit Nairobi bedraagt ongeveer 275 kilometer.

Vanuit Nairobi gaat u via de noordelijke tak van de A104 tot Rironi, waar u kiest voor de B3. De westelijke ingang bereikt u door even voorbij Narok (ook per vliegtuig bereikbaar) in het plaatsje Ewaso Ngiro de C12 te nemen die u bij de ingang van het park brengt. Voor de noordelijke ingang blijft u de B3 volgen tot Ngorengore, waar u linksaf de C13 oprijdt. Halverwege Ngorengore zou u nog kunnen kiezen voor de E117, u moet dan in natte tijden wel over een 4WD beschikken, die naar de Talek ingang voert. Toegang via de Olaimutiek ingang is nauwelijks mogelijk.

In het park is een viertal landingsstrips voor kleine vliegtuigen: nabij Keekorok Lodge, nabij de Mara Intrepids Club, nabij Mara Serena Lodge en nabij Govenor’s Camp.

Accommodatie

In het Masai Mara N.R. kunt u zowel in lodges als in ingerichte tenten verblijven. Sommige van deze ‘tented camps’ zijn bijzonder luxe. Vanwege de grote populariteit van het reservaat zijn de prijzen doorgaans aan de stevige kant. De meeste verblijven kunnen in Nairobi besproken worden, vanwege de grote belangstelling voor de onderkomens is dat aan te bevelen.

•    Oppervlakte: 1510 km2
•    Provincie: Rift Valley
•    Te bereiken vanuit/via: Nairobi
•    Beste bezoektijd: het gehele jaar
•    Diersoorten o.a.: olifanten, zwarte neushoorns, krokodillen
•    Vogels: meer dan 450 soorten
•    Landschap: grasland, struiken en bomen, heuvelachtig
•    Verblijfsmogelijkheden: diverse lodges en tentenkampen
•    Bijzonderheden: ‘grote trek’ in juli-augustus
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

10 prachtige bestemmingen in Masai Mara National Reserve en Kenia