Provincie Rift Valley

Swipe

Saiwa Swamp National Park

•    Oppervlakte: 3 km2
•    Provincie: Rift Valley
•    Te bereiken vanuit/via: Kitale
•    Beste bezoektijd: niet tijdens of kort na zware regenval
•    Diersoorten o.a.: Sitatunga antilopen, luipaarden en reuzenboseekhoorns
•    Vogels: veel watervogels
•    Landschap: moerasgebied
•    Verblijfsmogelijkheden: twee kampeerplaatsen
•    Bijzonderheden: gesticht tot behoud van de Sitatunga antilope
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

De A104 die Nairobi in noordwestelijke richting verlaat brengt u na 475 km. rechtstreeks in Kitale, vooropgesteld dat u nadat u Eldoret gepasseerd bent, bij Leseru rechts aanhoudt via de B2. Het park ligt via de A1 op bijna 20 kilometer ten noorden van Kitale. Het laatste gedeelte, tussen de afslag vanaf de A1 en het park is de weg, zeker in de natte seizoenen, eigenlijk alleen geschikt voor een 4WD. In het park worden uitsluitend wandelaars toegelaten.

Algemene informatie

Het park werd in 1974 geopend en is goed toegankelijk gemaakt. Er bevinden zich wandelpaden, er zijn bruggen en er zijn diverse uitkijkposten. Deze laatste heeft u beslist nodig als u de Sitatunga antilopen wilt observeren. Een bezoek aan het park is, mede dankzij de aanwezigheid van zeldzame diersoorten en de afwezigheid van te veel bezoekers, een lustoord voor de liefhebber. Vergeet niet om voldoende bescherming tegen muggen bij u te steken.

Flora en fauna

De meeste van de weinige bezoekers aan dit park komen voor de Sitatunga antilopen. Het is een antilopensoort met uitzonderlijk grote hoeven waardoor het mogelijk is om te overleven op een moerasachtige ondergrond. Het zijn zeer schuwe dieren, grijsbruin van kleur met witte vlekken en strepen op de rug en de flanken. De vrouwtjes hebben tamelijk grote, gedraaide hoorns. Het park herbergt overigens nog een paar opmerkelijke gasten. Behalve de zwart-witte colobusapen hoog in de bomen, vindt u er ook de met uitsterven bedreigde Brazza-aap. Verder treft u er diverse ottersoorten, waaronder de gespikkelde nekotter en de reuzenboseekhoorn aan.

Accommodatie

In het park is een kampeerplaats zonder bemanning en een kampeerplaats met bemanning. Enkele kilometers ten noorden van het park bevindt zich de Sirikwa Safaris kampeerboerderij. Personeel verzorgt tochten in het park en treedt op als gids. Als alternatief kunt u kiezen voor accommodatie in Kitale.

10 prachtige bestemmingen in Saiwa Swamp National Park en Kenia