Provincie Rift Valley

Swipe

South Turkana National Reserve

•    Oppervlakte: 1090 km2
•    Provincie: Rift Valley
•    Te bereiken vanuit/via: Maralal
•    Beste bezoektijd: het gehele jaar
•    Diersoorten o.a.: olifanten, buffels, leeuwen en krokodillen
•    Vogels: aantal soorten nog onbekend, het vogelleven is zeer rijk
•    Landschap: prachtig berglandschap
•    Verblijfsmogelijkheden: geen
•    Bijzonderheden: in het park bevinden zich heetwaterbronnen
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

Vanuit Nairobi rijdt u naar het noordwesten via de A104 richting Nakuru en Eldoret. Ten noorden van Eldoret splitst de A104 zich en houdt u rechts aan waarna u via de B2 Kitale bereikt. Daar kiest u de A1 in noordelijke richting. Na ongeveer 70 kilometer neemt u rechts de afslag (B4) naar Sigor en Lomut. Enkele kilometers voorbij Lomut komt u op de T-splitsing met de B4 die u in noordelijke richting gaat volgen. Na ongeveer 50 kilometer rijdt u Amaler en wat later Kollosia binnen. De weg vervolgt zich daarna over het gebied van het park. Eventueel kunt u gebruikmaken van de landingsstrip nabij de Turkwell stuwdam.

Algemene informatie

Behalve de B4 die het reservaat doorsnijdt zult u tevergeefs zoeken naar een weg van enige betekenis. Een 4WD is derhalve onontbeerlijk. Het park is niet opgenomen in enig programma van welke touroperator dan ook. Dat maakt een bezoek aan het park voor mensen die een avontuurlijke inslag hebben bijzonder interessant. De mensheid heeft zich nog nauwelijks met het park bemoeid en het is dan ook het domein van lokale herders die er hun vee hoeden. De zuidwestelijke grens van het reservaat wordt gevormd door de rivier Kerio met tal van zijriviertjes. Dit gebied is het meest interessant. Behalve dat er zich heetwaterbronnen in het park bevinden, zult u er ook, tamelijk uniek, (het reservaat ligt op een hoogte die varieert tussen 900 en 2700 meter) zoutwaterbronnen aantreffen.

Flora en fauna

Zoals al opgemerkt, de omgeving van het water is verreweg het interessantste gebied. De rivieren worden omzoomd door altijdgroene bossen en er is nogal wat moerasgebied. Op de banken in de rivieren treft u een zeer gevarieerd watervogelgezelschap, terwijl zich in de bomen en op de hellingen van de bergen ook zeer veel vogels ophouden. Ook het wildleven is zeer uitgebreid. Behalve dat er zich olifanten, giraffes en buffels ophouden, is het aantal soorten antilopen bijna onvoorstelbaar: elanden, koedoes, impala’s, zowel de Thompson’s als de Grant’s gazelle, u vindt er spiesbokken en nog diverse andere antilopensoorten. Dat brengt weer met zich mee dat het reservaat een soort luilekkerland is voor leeuwen en (jacht)luipaarden. Verder is het niet moeilijk om de weinig sympathiek ogende, maar zeer sociale hyena’s te ontdekken en natuurlijk zijn er ook jakhalzen. In het water huizen hoofdzakelijk krokodillen.

Accommodatie

Er zijn geen overnachtingsmogelijkheden in het park. Bezoekers verblijven doorgaans op zeer eenvoudige basis in een van de nabijgelegen dorpen of maken trips vanuit het ongeveer 100 kilometer verderop gelegen Kitale.

10 prachtige bestemmingen in South Turkana National Reserve en Kenia